Prostreno.cz

Kruhy pod očima i vrásky. Nejen na to se hodí mandlový olej

Mandle obsahují mnoho prospěšných látek a patří k nejvyhledávanějším druhům ořechů. Jsou vynikajícím zdrojem vitaminu E, hořčíku, manganu a také dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny. Dále obsahují měď, fosfor a riboflavin.

Spolu s ořechy je velmi ceněný také mandlový olej, a to hned z několika důvodů. Je plný antioxidantů, obsahuje vitaminy A, E a F a důležité minerály. Mandlový olej je velmi cennou složkou v kosmetických produktech. Je vhodný pro všechny typy pleti, včetně problematické, i pro jemnou dětskou pokožku.

Rozmazlujte sebe a svou pokožku s mandlovými recepty.

Péče o pokožku

Vědecká studie prokázala, že mandlový olej chrání pokožku před ultrafialovým zářením. A může dokonce zvrátit předchozí poškození. Další studie poukazuje na zvláčňující vlastnosti mandlového oleje, který pomáhá omladit a zjemnit kůži.

  • Pouhá 5minutová masáž mandlovým olejem po koupeli dokáže s kůží zázraky.
  • Jednou týdně si dopřejte mandlový peeling. Do vody namočte 10 mandlí, až budou nafouklé, oloupejte je, rozmixujte a smíchejte se lžičkou medu. Peeling odstraní odumřelé kožní buňky a dodá pleti potřebné živiny.
  • Krásnou pokožku nezapomeňte ozdravit i zevnitř. Do teplého mléka přidejte 2-3 čajové lžičky mandlového oleje a pijte denně.

Redukce vrásek

Vitamín E je silný antioxidant a má zásadní význam pro regeneraci kožních buněk. Tím redukuje vrásky i pigmentové skvrny. Kromě toho mandle obsahují spoustu proteinů, které jsou základním stavebním kamenem kůže.

  • Pravidelně na vrásky aplikujte mandlový olej. Jemně ho vmasírujte do pokožky - dejte si na čas, dopřejte jí alespoň 5 minut jemných krouživých pohybů. Nejlépe každý večer před spaním.
  • Vyhlazující bomba: Smíchejte 1 polévkovou lžíci rozemletých mandlí, 1 vaječný bílek a 1 lžičku citronové šťávy. Důkladně promíchejte a aplikujte na obličej. Masku nechte zcela zaschnout, poté obličej opláchněte. Masku používejte jednou až dvakrát týdně.

Zdravé vlasy

Trápí-li vás vypadávání vlasů, šediny nebo svědí-li vás pokožka hlavy, sáhněte po mandlovém oleji. Díky vitaminu E, biotinu, manganu, mědi a esenciálním mastným kyselinám mandlový olej podporuje zdravý růst vlasů. Olej proniká hluboko do pokožky, změkčuje ji a přispívá k léčbě zánětům kůže. Navíc zinek obsažený v mandlovém oleji napomáhá obnovit kožní buňky.

  • Dopřejte si masáž pokožky hlavy. Stačí smíchat mandlový olej a pár kapek esenciálního oleje rozmarýnu a levandule. Nechte působit 2 hodiny a pak si hlavu omyjte šamponem. Opakujte  2-3krát týdně.
  • Další možností je zahřát a smíchat 3 polévkové lžíce mandlového oleje, 2 polévkové lžíce ricinového oleje a pár okvětních lístků ibišku. Směs nechte vychladnout, vyndejte ibišek a vmasírujte do pokožky hlavy. Zabalte si hlavu ručníkem a nechte působit 1 hodinu. Poté vlasy umyjte šamponem. Opakujte jednou týdně.

Tmavé kruhy pod očima

Mandlový olej dokáže omladit jemné okolí očí a zesvětlit tmavé kruhy pod očima.

  • Stačí jen pár kapek mandlového oleje jemně vmasírovat do okolí očí. Aplikujte na noc a nechte působit až do rána. Druhý den okolí očí opláchněte jen vodou.
  • Smíchejte 5 kapek mandlového oleje a 1 polévkovou lžíci medu. Jemně směs aplikujte na tmavou kůži okolo očí a nechte působit do druhého dne. Pak okolí očí opláchněte vodou.

Rty k nakousnutí

Mandlový olej můžete použít i na rty. Olej je změkčení, hydratuje a navíc jeho antioxidační vlastnosti pomáhají prosvětlit tmavé rty.

  • Aplikujte pár kapek mandlového oleje na rty a jemně vmasírujte, nechte působit přes noc.
  • Smíchejte v poměru 1 : 1 ricinový a mandlový olej. Aplikujte na rty a jemně vmasírujte. Použijte dvakrát denně. Tato kombinace hydratuje a také účinně zesvětluje tmavé rty.
  • Smíchejte 5 kapek mandlového oleje s 1 čajovou lžičkou medu a citronovou šťávou. Aplikujte na rty, nechte působit 10 minut a poté omyjte vlažnou vodou. Tento balzám používejte dvakrát denně.

Pružná pokožka

Mandlový olej vám může udržovat pokožku pevnou a hladkou. Jeho antioxidační vlastnosti působí proti volným radikálům. Také zlepšuje tón a texturu pleti.

  • Mírně zahřejte mandlový olej. Aplikujte jej na dané místo a poklepáváním konečky prstů olej jemně vmasírujte do pokožky. Používejte před spaním, druhý den stačí olej opláchnout vodou.

Pevné nehty

Pokud máte lámavé nehty, i s tímto problémem si poradí mandlový olej. Nehty budou pevnější, lesklé a budou mít zdravější vzhled.

  • Naneste mandlový olej na nehty a nehtové lůžko, nasaďte si bavlněné rukavice a nechte působit přes noc. Druhý den ráno si umyjte ruce teplou vodou. Můžete aplikovat každý den.

Strie

Díky svým zvláčňujícím vlastnostem je mandlový olej velmi účinný v prevenci a léčbě strií. Jeho silné antioxidační vlastnosti chrání kolagenová vlákna v kůži a podporují její elasticitu.

  • Zahřejte mandlový olej, vlažný jej krouživými pohyby vmasírujte do pokožky. Olej můžete používat 2-3krát denně. Abyste dosáhli maximálního účinku, zařaďte mandle také do svého jídelníčku.

Husté obočí

Mandlový olej stejně jako na vlasy působí i na vaše obočí. Bude zdravé, husté a o něco tmavší.

  • Stačí pár kapek teplého mandlového oleje aplikovat na obočí. Olej jemně vmasírujte a nechte působit přes noc. Druhý den ráno opláchněte teplou vodou. Postup opakujte pravidelně a za pár týdnů se dostaví první výsledky. Pro ještě lepší účinek můžete smíchat v poměru 1 : 1 mandlový olej s ricínovým.

Lupy

Ani s lupy už si nemusíte lámat hlavu. Mandlový olej je natolik všestranný, že i na tento problém zabírá. Snadno proniká hluboko do pokožky hlavy a hydratuje pokožku ji.

  • Smíchejte v poměru 1 : 1 mandlový a neem (nimbový) olej. Směs vmasírujte do pokožky hlavy a nechte působit přes noc. Druhý den si vlasy umyjte šamponem. Zábal si můžete udělat 2-3krát týdně.




Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat