Prostreno.cz

Dopřejte svému mazlíčkovi rybí olej. Při dávkování dejte ale velký pozor

Podávání rybího oleje psům a kočkám je překvapivě populární, dost možná díky obrovským výhodám, které nabízejí omega-3 mastné kyseliny. Než však začnete rybím olejem obohacovat stravu vašeho domácího mazlíčka, je vhodné mít přehled i o rizicích.

Pro psy a kočky voňavé lákadlo. To přesně rybí olej je. Podávání domácím mazlíčkům je naprosto bezpečné, tedy za předpokladu, že dodržíte správné dávkování. Rybí tuk obsahuje dva různé typy omega-3 mastných kyselin - kyselinu eikosapentaenovou a kyselinu dokosahexaenovou (EPA a DHA). Oba tyto „dobré“ tuky dělají pro zdraví opravdu mnoho. Jejich doplňování zlepšuje život psům i kočkám. Mezi konkrétní přínosy patří snížení zánětu, minimalizace alergické reakce mazlíčků, prevence některých forem rakoviny a zlepšení vzhledu srsti. A to jako vážně!

Snížení zánětu

U starších psů a koček může být problémem zánět a bolest kloubů, ale pravidelná konzumace rybího oleje tento problém zmírňuje.

Léčba alergií

Pokud je váš společník alergický na širokou škálu věcí, antialergenní charakter rybího oleje mu bude k užitku. Snižuje totiž reakci imunitního systému, což má mít vliv na zdraví kůže a taktéž snížení zánětu.

Prevence proti rakovině

Různé studie potvrzují, že omega-3 bojují s rakovinou u člověka i zvířat, proto by mazlíčkům měl být podáván rybí olej.

Zlepšení vzhledu srsti

Mnoho majitelů domácích zvířat používá doplněk omega-3 ke zlepšení vzhledu srsti kočky nebo psa, neboť uvedené kyseliny zvyšují lesk a kvalitu „kožichu“.

Dávkování

Pokud jste se rozhodli rozšířit jídelníček svého zvířecího společníka o uvedený rybí olej, je důležité pochopit, jaké množství je pro něj vhodné. Kvůli nedostatku výzkumu platí stejná pravidla pro psy i kočky. Za optimální se považuje 20–50 mg rybího tuku na kilogram tělesné hmotnosti za den. Jelikož kapsle určené pro lidi obsahují 1000 až 1200 mg rybího tuku, je třeba být v pozoru. Stačí však, když jen část tobolky nakapete na granule či jiné jídlo svého domácího mazlíčka. Nejprve si však radši promluvte s veterinářem.

Vedlejší efekty

Navzdory možným přínosům rybího oleje pro psy a kočky existují některé vedlejší účinky, o kterých byste měli být informováni. Patří mezi ně například problémy s žaludkem. Při nadměrné spotřebě omega-3 se „vzbouří“ žaludeční výstelka, která přispěje k zánětu nebo žaludečním potížím. Nadbytečný přísun rybího oleje také může ovlivnit krevní destičky a zpomalit krevní srážlivost, takže zvířata podstupující operaci nebo trpící poraněním jsou předurčena k potížím s krevní srážlivostí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat