Prostreno.cz

Toužíte po čisté domácnosti? Na tyhle chybičky si dejte pozor

Čistá, voňavá a útulná domácnost je sen každé ženy, ale nic není zadarmo. Pokud máte velký byt či dům, stojí za tím někdy i několik hodin práce. Tak proč si to ztěžovat? Máme pro vás několik drobných chybiček, kterých se často nevědomky dopouštíme.

Uklízíte pravidelně a stejně vás trápí plísně nebo zápach? Možná je problém tam, kde byste ho nehledali. Co při úklidu nepodceňovat?

Mokré ručníky a sprchové závěsy

Koupelna je místo jako stvořené pro množení různých plísní. Proto by koupelna měla být dobře větraná. Pokud víte, že vám v koupelně ručníky neuschnou, nenechávejte je tam, a raději přemístěte na sušák. Čím rychleji ručník uschne, tím méně se v něm stihne utvořit bakterií. Pozor také na sprchové závěsy, pokud je koupelna příliš vlhká, budete je muset častěji měnit. Některé závěsy se dají dokonce i vyprat.

Nadmíra čisticích prostředků

Myslíte si, že čím více prostředku použijete, tím bude více fungovat? To je častý omyl, výrobci mají dávkování odzkoušené moc dobře, takže je zbytečné to přehánět. Nemluvě o tom, že chemické čističe nejsou zrovna šetrné k přírodě. A také si uvědomte, že všechnu chemii také vdechujete. Tady rozhodně platí, že méně je někdy více.

Pozor také na silné chemické čističe, pokud se v domácnosti pohybují malé děti nebo domácí mazlíčci. Měli byste si být také vědomi toxicity výrobků, se kterými uklízíte. Nejenže hrozí přímý kontakt, ale jde také o vdechování těchto chemikálií, což může být pro malé dítě a mazlíčka velmi nebezpečné.

Zapomínáte čistit úklidové pomocníky

Myčka, pračka, vysavač jsou velmi vytěžovanými spotřebiči, ale pokud se o ně nebudete starat, tak je to stejné, jako byste vůbec neuklidili. V myčce i pračce je značná vlhkost a pro množení bakterií je to místo jako stvořené. A to nemluvě o zanesených filtrech. I když je to nepříjemná práce, měli byste čistit své spotřebiče pravidelně. To samé platí o vysavači, všechna špína včetně různých „breberek“ se ukrývá v sáčku. Kdybyste to viděli pod mikroskopem, možná byste se zděsili, kolik nezvaných hostů s vámi bydlí pod jednou střechou.

Dezinfekční ubrousky

Jedním ubrouskem otřete celou koupelnu a pokračujete na toaletu… Dezinfekční ubrousky jsou skvělou záležitostí pro rychlý a snadný úklid, ale pokud je nepoužíváte správně, jen šíříte bakterie po bytě. Uvědomte si jaké povrchy utíráte, pro důkladné čištění použijte více ubrousků nebo čistý hadřík a vhodný dezinfekční prostředek. Skvělým pomocníkem je i obyčejný ocet.

Špinavé nádobí se zbytky jídla

Zrovna dojíte a už na vás čeká hora nádobí. Komu by se do toho chtělo? Špinavé nádobí vám neuteče, ale pokud na něm jsou i zbytky jídla, tak si koledujete o pěkný zápach v kuchyni, přispíváte k množení různých mušek, a to ani nemluvě o plísních, jejichž spory se šíří vzduchem.

Přeplněná lednice

Nesprávně skladované potraviny podporují růst plísní a bakterií. Pokud máte přeplněnou ledničku, není divu, že něco přehlédnete a plíseň vesele roste. I lednici byste měli čas od času pořádně uklidit a vytřít.

Hromadění papíru

I v dnešní době, kde je už většina věcí online, včetně různých vyúčtování a elektronických časopisů tak se stále v některých domácnost kupí hory papírového odpadu ve kterém se akorát drží prach. Možná je na čase to protřídit. Projděte staré účty, zbavte se starých novin a časopisů.

A pokud si nedokážete představit den bez tištěných novin, nebo svého oblíbeného časopisu, tak zauvažujte, co s nimi ještě můžete udělat, až je přečtete. Jednoduše je můžete poslat dál, dalšímu čtenáři a hromadění papírového odpadu už nebude váš problém.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat