Prostreno.cz

Harmonogram čištění domácích spotřebičů

Že se musí věnovat domácím elektrickým spotřebičům dostatečná péče, není nic nového. Ale ruku na srdce, jak často to děláte? Přitom závada na domácí elektronice bývá jedním z nejčastějších důvodů požárů, a v tom lepším případě návštěvy opraváře. Jak často byste měli spotřebiče čistit?

Pračka, myčka, varná konvice

Intenzita čištění spotřebičů, které přicházejí do kontaktu s vodou, závisí na tvrdosti vody, která se v dané lokalitě nachází. Čím tvrdší voda, tím častěji byste se měli věnovat prevenci usazování vodního kamene, který spotřebiče často poškodí nebo zcela zničí. Odstraňovač vodního kamene, jedlou sodu, sůl a ocet byste tedy měli mít při ruce alespoň jednou měsíčně. U pračky a myčky nezapomínejte na pravidelné čistění filtrů a odmašťování „vnitřností“, ke kterým se bez použití nářadí nedostanete. K tomu se právě skvěle hodí ocet a sůl, který hadice a vnitřní části spotřebičů dokonale odmastí a zbaví usazenin. Jedlá soda zase zbaví spotřebiče zápachu a rozpustí vodní kámen.

Lednice, mrazáky

Chladnička i mrazák jsou spotřebiče, které používáme v podstatě nepřetržitě. Jsou tedy dost namáhané, a proto bychom jim měli věnovat alespoň občasnou péči.  Vzhledem k tomu, že do ní ukládáme potraviny, měli bychom alespoň jednou měsíčně vyndat a vyčistit veškeré šuplíky a poličky. V případě, že lednice i mrazák fungují, jak mají, je třeba je alespoň dvakrát do roka odmrazit a pořádně vyčistit. Nezapomínejme na zadní část těchto spotřebičů. Spirály na vnější zadní straně je třeba vysavačem zbavit prachu a důkladně očistit alespoň jednou za tři měsíce. Nánosy nečistot mohou mít vliv na funkci spotřebiče, ale také mohou být původcem požáru z důvodu přehřátí. 

Sušička má zpravidla několik filtrů, které je potřeba udržovat v čistotě. Ty základní, ve kterých se hromadí uvolněná vlákna, je potřeba vyčistit po každém sušení. Ostatním filtrům se věnujte dle doporučení výrobce, nejlépe však alespoň jednou měsíčně. Nezapomínejte také na těsnění bubnu, který je často skladištěm prachu a vláken z látek. Je potřeba jej pravidelně kontrolovat a čistit.

Digestoř a vysavač

Říkáte si, co mají tyto dva spotřebiče společného? Jednoznačně jsou to nejopomíjenější předměty, kterým se často nedostává takové péče, jakou by potřebovaly. No, řekněte, kdy jste naposledy čistili vysavač? Alespoň dvakrát do měsíce properte a důkladně usušte všechny filtry, propláchněte hadice a očistěte sací hlavici. Sáček s prachem a nečistotami by neměl zůstávat ve vysavači příliš dlouho. Bakterie v něm se rychle množí a společně se zřídka opečovávanými filtry si je do bytu rozfoukávate zpět i s roztoči. U digestoří alespoň jednou ročně vyměňte protipachový filtr. Novější modely disponují i protihlukovým kovovým filtrem, který má neomezenou životnost a lze je snadno mýt v myčce na nádobí. Takový čistěte alespoň dvakrát ročně. Digestoř také pravidelně odmašťujte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat