Prostreno.cz

Pokojové rostliny, kterým se daří na okenním parapetu

Špatný den? Špatný týden? Špatný měsíc? Obklopte se rostlinami, jejichž přítomnost revitalizuje a působí radost. Pokud si stěžujete na nedostatek místa, zvolte pro jejich umístění parapet. Těmto druhům se tam bude líbit!

Okenní parapet je místem jako stvořeným pro pokojové rostliny, jež lahodí duši i oku. Že máte nějaký nevyužitý? Tak to neváhejte a ihned ho obsaďte kráskami, který se na parapetě vyloženě daří.

Kaktusy a sukulenty

Kaktusy a sukulenty jsou jasnou volbou pro parapety orientované na východ a jih, protože většina z nich potřebuje několik hodin přímého slunce denně, aby prosperovala. Třeba takové opuncie si určitě zamilujete i pro nenáročnou údržbu. V létě je hnojte hnojivem na kaktusy a zalévejte odstátou měkkou (nejlépe dešťovou) vodou. Více není třeba.

Pilea peperomiodes

Pilea perperomiodes má výraznou sytě zelenou barvu a dokonale kulaté listy. Pro svůj tvar připomíná palačinky nebo penízky. V každém případě je to atraktivní pokojová rostlina, které se daří na světlém místě mimo přímého slunečního světla. Může také tolerovat nižší úrovně světla, i když její listy ztmavnou. Před umístěním na okenní parapet květinu důkladně zalévejte a nechte vodu z květináče vytéct. Prvních pár týdnů pravidelně kontrolujte, zda nevykazuje známky stresu, chladu nebo popálení listů.

Alocasia amazonica Polly

Alocasia amazonica Polly je kompaktní kultivar s lesklými, žilkovanými listy s atraktivními okraji, které mohou připomínat rybí kostru. Tato rostlina prospívá na světlých, teplých místech s vysokou úrovní vlhkosti. Ideální je velký parapet ve světlé koupelně.

Streptokarpus

Streptokarpus neboli tořivka původem pochází z jihoafrických lesů, a proto si libuje při nízké hladině osvětlení, včetně skvrnitého stínu. Pro dosažení nejlepších výsledků jí dopřejte jasné světlo, ale ne příliš mnoho slunce – ideální je parapet orientovaný na sever nebo západ.

Mucholapka

Past na mouchy pěstujte na slunném parapetu a za doprovodu vlhkosti, neboť právě vlhké podmínky budou napodobovat původní subtropické prostředí mucholapky. Zalévejte pouze dešťovou vodou.

Zdroje: www.gardenersworld.com, www.wikipedia.org, www.apartmenttherapy.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat