Prostreno.cz

Účinné domácí masky proti lupům

Zatočte s otravným lupovým nadělením, které vás připravuje o nervy. Spolehlivou zbraní je maska z jogurtu, zeleného čaje nebo avokáda.

S lupy je kříž. Nejsou hezké, užitečné ani příjemné. Přesto se dělají a dohánějí nás k šílenství. Jejich nejčastější příčinou je seboroická dermatitida, která je spojována s přítomností plísně a přemnožením kvasinek, což zase vede k zánětu a nadměrné obnově kůže. Samotnou seboreu pak způsobuje kromě genetické predispozice i zvýšená hladina testosteronu, nadbytek vitaminu A i chronický stres. Už jste vyzkoušeli všechno možné, ale lupů pořád máte tolik, že byste je mohli rozdávat? Váš problém mohou vyřešit tyto domácí masky.

S jogurtem můžete čarovat

Bílý jogurt se možná tváří obyčejně, ale má vážně neobyčejné schopnosti. Teď však není řeč o zdravotních benefitech, ale famózním kosmetickém působení. Kromě toho, že zlepšuje kvalitu pleti, také pomáhá při opravě jakkoli poškozených vlasů (1). Zkombinujte ho s citronem, jehož obsažená kyselina citronová upravuje hladinu pH na pokožce hlavy (2). A přidejte i trochu medu, protože jeho aplikace přispívá k léčbě výše zmíněné seboroické dermatitidy (3). Doporučená doba působení vzniklé směsi je 30 minut.

Zaměřeno na zelený čaj a ocet

A máme tu další parádní recept. Ten zahrnuje šálek zeleného čaje, jež vykazuje protiplísňové účinky (4) a dvě až tři kapky mátového esenciálního oleje, který je známým likvidátorem lupů (5). Pro maximální efekt můžete přilít ještě trochu bílého nebo jablečného octa – reguluje totiž tvorbu kožního mazu. Získanou tekutinou si vlasy nejprve důkladně propláchněte a poté si ještě několik minut masírujte pokožku hlavy.

Zázrak v podobě avokáda

Avokádo zprostředkovává celou řadu antioxidantů, které příznivě ovlivňují regeneraci a přispívají k léčbě neblahých zdravotních i kosmetických stavů. Hřívě navíc dodávají lesk a opravují její poškození. Avokádo si skvěle rozumí s olivovým olejem, který vlasy celkově posiluje, hydratuje a revitalizuje (6). Zkusíte to takhle?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5499037/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4458934/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11485891/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408302/, (5) www.researchgate.net/profile/Alankar-Shrivastava/publication/237842903_A_REVIEW_ON_PEPPERMINT_OIL/links/00b7d51be7ec239993000000/A-REVIEW-ON-PEPPERMINT-OIL.pdf, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5499037/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat