Prostreno.cz

Vitaminy, bez kterých se pleť v létě neobejde

Nenechávejte v létě svou pokožku napospas osudu a zásobte ji vitaminy A, B a E. Nebo snad chcete riskovat její rychlejší stárnutí, rakovinu a pigmentové skvrny?

Vaše tělo potřebuje vitaminy, aby bylo zdravé, hezké a správně fungovalo. Totéž ale platí i pro pokožku. A zvláště v létě, kdy ji spaluje ostré slunce, ucpáváte její póry opalovacími krémy a mácháte ji v chlorované vodě veřejných koupališť. Bez kterých živin se teď zkrátka neobejde?

Vitamin A jako prevence stárnutí

Vy se pod hřejivými slunečními paprsky možná blaženě usmíváte, vaše kůže by ale nejradši odešla do stínu. Ultrafialové záření ji totiž vysušuje a značně urychluje její stárnutí, takže každé opalování může mít následky. Ale nemusejí být tak drastické – tedy pokud navýšíte příjem vitaminu A. Ten působí jako prevence předčasného stárnutí, neboť zabraňuje rozpadu kolagenu. Zároveň předchází vzniku akné a snižuje poškození způsobené volnými radikály (1). Tohoto zachránce mládí naleznete v rajčatech, plnotučném mléce, špenátu, vaječných žloutcích, paprikách, mořských plodech a batátech.

Vitamin B3 pro ochranu před rakovinou

Co všechno má trojkové béčko pod palcem? Není toho zrovna málo. Jinak zvaný niacinamid působí proti rakovině, a to nejen té kožní (2). Dále zlepšuje texturu pokožky a pozor – bojuje i proti pigmentovým skvrnám, které jsou častým důsledkem letního slunění (3). Zkrátka a dobře – je vážně třeba. A právě proto jezte houby, tučné ryby, avokádo, hrášek, fazole, hovězí játra a arašídy. Tyto potraviny jsou béčkovým svatým grálem!

Vitamin E vás vyschnout nenechá

Pravděpodobně jste si všimla toho, že vitamin E jako jasná hvězda září na etiketách všemožných kosmetických produktů. Také aby ne, vždyť je spolehlivým lapačem škodlivých volných radikálů, který pokožku udržuje zdravou i hydratovanou a navíc omezuje záněty (4). Kde ho vzít? Zaměřte se na štědré dárce, jako jsou mandle, olivy a piniové ořechy. Načerpat se dá také ze špenátu, kapusty, petržele, brokolice a papáji.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17515510/, (2) www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa1506197, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12100180/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat