Prostreno.cz

Poznejte zralé kiwi na první dobrou

Jak voní zralé a nezralé kiwi? To můžete zjistit z následujících řádků. A proč barva jeho slupky není tím nejlepším kritériem výběru?

Je to malé, hnědé a tak trochu chlupaté. Co je to? No jistě, že kiwi, které pochází ze subtropických oblastí Číny, proto se mu také říká čínský angrešt. Víte, že se může jíst i jeho slupka? To je pro ty, kteří se nechtějí zatěžovat jejím odstraňováním, asi dobrá zpráva. Ať už ale se slupkou či bez ní, toto ovoce, jež je plodem popínavých dřevin rodu aktinidie, má hodně co nabídnout.

Velké léčivo malé velikosti

Kiwi má vysoký obsah prebiotik, proto velmi svědčí trávení. Zároveň posiluje imunitu, reguluje hormonální hladiny, snižuje míru únavy a napomáhá lepší absorpci železa (1). Příznivě ovlivňuje také zrak, činnost kardiovaskulárního systému a kvalitu pokožky, protože zásluhou velkého množství vitaminu C stimuluje produkci kolagenu (2). Zatímco ideálně zralé kiwi je úžasně sladké a osvěžující, to nedozrálé slibuje nepříjemně kyselé překvapení. A tím se dostáváme k otázce – víte, po jakém kousku v obchodě sáhnout? Zapojte své smysly a s výběrem se nemůžete splést!

Pohled i dotek mnohé napoví

Že kiwi kupujete podle barvy slupky? Tak ta vám příliš neporadí, protože ať už je tento plod zralý či nikoli, chlupatý „kabátek“ vypadá pořád stejně (3). Raději se zaměřte na to, zda je kiwi kulaťoučké, baculaté a středně měkké – to je daleko lepší známka toho, že jste narazili na správný kus. A jak je to s vůní? Možná tomu nebudete věřit, ale nezralé kiwi vůbec nevoní. Pokud ale přičichnete k takovému, které se chlubí příjemnou sladkou vůní, to už je jiné kafe. Takhle přesně to má být! A co trocha kulinářské inspirace, nehodila by se vám?

Kombinace, které si zamilujete

Kiwi si skvěle rozumí s okurkou, i když by vás takové spojení možná ani nenapadlo. Ale vznikne z toho parádní pomazánka nejen na chleba. Pokud obě tyto zmíněné ingredience povozíte v mixéru, máte zdravé smoothie jako lusk! Toto ovoce se samozřejmě dá zakomponovat i do salátu, limonády či nejrůznějších alkoholických nápojů a sorbetů. Lahodný doplněk tvoří i k sýrům.

Zdroje: (1) www.health.clevelandclinic.org/kiwi-benefits/, (2) www.healthline.com/nutrition/kiwi-benefits#Kiwi-nutrition, (3) www.realsimple.com/how-to-tell-if-a-kiwi-is-ripe-7510581





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat