Prostreno.cz

Vypěstujte si vlastní houbu z lufy 

Houba z lufy pravděpodobně vyvolává představy drsných, exfoliačních vláken pro koupel, ale v této zelenině je toho opravdu mnohem víc. (Správně, je to zelenina.)

Lufu si většina lidí kupuje v drogerii, ale ve skutečnosti si ji můžete vypěstovat doma. Pěkná houba z lufy může být dokonalým způsobem, jak co nejlépe využít mycí prostředek na tělo.

Přednosti pro zdraví a životní prostředí

Pevná, zaoblená vlákna, která tvoří houbu z lufy, jsou perfektní pro hloubkovou exfoliaci vaší pokožky, aniž by ji poškodila. Houbičky také odstraňují usazený olej a částečky nečistot ucpávající vaše póry, umožňuje jim stahovat se a vypadat menší, pomáhají snižovat výskyt akné, odstraňují odumřelé kožní buňky, které mohou způsobit, že vaše pokožka bude vypadat nerovnoměrně a váš make-up bude zvýrazňovat vrásky.

Jak si vypěstovat vlastní houbu z lufy

Jedna z nejlepších věcí na houbách lufu je, že si můžete vypěstovat vlastní. Za cenu jedné houby můžete získat balíček semínek a vypěstovat si roční zásobu, pokud máte zahradu nebo balkon s velkým květináčem.

Lufy se pěstují ze semen, takže to je to, co potřebujete, abyste mohli začít. To, jak zelenina vypadá, trochu závisí na druhu, který zasadíte. Plody luffy šikmé mají podélné hřebeny oddělené hlubokými rýhami, hladké plody luffa mají pouze mělké záhyby probíhající po celé délce.

Semínku luffy může trvat až 150, nebo dokonce 200 teplých dní, než vyklíčí, vyroste, vykvete a vytvoří houbu připravenou ke sklizni, takže většina zahrádkářů musí předpěstovat semínka doma v květináči. Ven je můžete zasadit do půdy nebo venkovního květináče, jakmile bude teplé počasí na konci jara. Jakmile rostliny dosáhnou výšky metru, odřízněte méně silné sazenice na úrovni země a nechte růst pouze jednu nebo dvě nejsilnější na skupinu.

Pokud jsou vaším cílem houby, necháte tykve na vinici celou sezonu, dokud zelená slupka nezbledne do žluta. Poté zhnědnou a začnou vysychat.

Lufa i pro vaše zdraví

V mnoha asijských zemích jsou mladé tykve lufy uctívány nejen pro svou chuť a výživu. Ve skutečnosti jsou tradičním lékem na širokou škálu zdravotních problémů, včetně zdraví očí a srdce, prevence nerovnováhy krevního cukru a zmírnění nepohodlí svalů a kloubů, abychom jmenovali alespoň některé.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat