Prostreno.cz

Kůži z lososa rozhodně nevyhazujte

Lososová kůže do koše nepatří. Proč byste ji neměli odstraňovat a jak se s z ní dá vykouzlit křupavá dobrota?

Losos je nejoblíbenější rybou Čechů, která dávno překonala tradičního kapra nebo pstruha. Jemné, vločkovité a chutné maso této ryby je velmi univerzální a skýtá mnoho možností. Bonusem navíc je i to, že filety mají jen minimum kostí. A jak je to s kůží?

Lososové kůže se nemusíte bát

Kůži z lososa se mnozí lidé vyhýbají kvůli zdravotním nebo hygienickým obavám. Existuje totiž riziko znečištění vod, nevhodných podmínek líhně a obsahu rtuti v mase. Navzdory těmto červeným vlajkám však není důvod k panice. Již při nákupu ryby se řiďte pravidlem, že divoký losos je nutričně lepší než losos chovaný, obsahuje méně kalorií, méně tuku a více vitaminů a minerálů.

Co se týče lososové kůže, tak ta je ke konzumaci rozhodně vhodná, vlastně se jedná o jednu z nejzdravějších částí celé ryby, která tělo obohacuje o omega-3 mastné kyseliny (zdravý tuk), tedy společně s dávkou selenu, bílkovin a vitaminu D. Není nutné připomínat, že omega-3 organismus nezbytně potřebuje.

Zdravotní benefity

Mezi nejvýznamnější prokázané účinky omega-3 patří pozitivní vliv na regulaci tvorby hormonů, srážlivost krve, snížení krevního tlaku, zdraví cévního systému a srdeční činnost (1). Zmíněný zdravý tuk také posiluje vlasy a nehty. Dobrou zprávou je, že kůže z lososa, jenž je dobře stravitelná, obsahuje více omega-3 mastných kyselin než samotné rybí maso.

Jak zpracovat kůži z lososa?

Způsob, jakým se rozhodnete lososa vařit, může ovlivnit jeho nutriční profil. Křupavá lososová kůže sice bývá nejchutnější, ale zároveň je vinou vysokých teplot z části zbavena jak omega-3, tak i vitaminu D. Nejlepším řešením je rybu i s kůží péct v troubě, třeba s citronem a bylinkami. (To platí pro všechny druhy ryb, nejen pro lososa.) Rybu vždy pokládejte kůží dolů.

Pakliže se rozhodnete kůži od ryby oddělit, nejprve ji dokonale osušte papírovými utěrkami. Následovat by mělo posolení a zakápnutí olivovým nebo rostlinným olejem. Troubu předehřejte na 200 °C a kůži pečte zhruba 10 až 15 minut.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6357022/, www.delish.com/kitchen-tools/a46973058/can-you-eat-salmon-skin-safety/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat