Proč tajíme ve vztahu své emoce?

06.06.2016 | Vztahy

O tom, co vše mají partneři o sobě vědět a s čím se mají či nemají vzájemně svěřovat, vedou i sami psychologové dlouhodobě spory. Rozhodně by ale ve vztahu neměli partneři jeden před druhým tajit své emoce. Hrozí jim totiž, že budou v takovém svazku nespokojení a nešťastní.

Psychologové z Janova sledovali 229 manželských párů od svatby do jejich druhého výročí. Spokojenost s manželstvím byla měřena na počátku, po pěti měsících a po dvou letech.

Nejčastějším zdrojem nespokojenosti se vztahem po dvou letech bylo právě potlačování vlastních emocí a nemožnost plně se s nimi svěřit protějšku. Stejně tak ale bylo zdrojem nespokojenosti partnera to, když cítil, že druhý před ním své emoce tají a nesvěřuje se mu s nimi.

„Můžeme své emoce skrývat, když si myslíme, že jejich vyjadřování by mohlo potenciálně narušit náš vztah nebo ublížit citům partnera… Navyklé potlačování emocí bylo největším a nejjistějším předchůdcem snížené kvality manželství především v případě, že je potlačoval manžel… manželky na druhou stranu mnohem citlivěji vnímají, že manžel před nimi své emoce potlačuje,“ tvrdí autoři z Janova.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat