Lidé nejčastěji podvádějí, aby ochránili své nejbližší

01.06.2016 | Vztahy

Lidé velmi ochotně vyměňují morálku za loajalitu. Podle vědců z USA a Číny totiž podvádíme častěji právě v případě, kdy to má ochránit naše nejbližší – nejužší sociální skupinu. Podvádění, které pak ospravedlňují lidé oddaností týmu, se dopouštějí velmi často kamarádi či jinak blízké osoby kvůli vzájemným výhodám.

Lidé se často dopouštějí podvodů právě ve skupině přátel či oblíbených spolužáků, pokud tím přispějí dobru celé skupiny, protože jsou pak vnímáni jako hrdinové, což posiluje jejich společenský status.

„K podvádění dochází neustále, ať už je to záměrný podvod nebo je to vnímáno jako nevinné. Naše studie dokazuje, že někdy lidé podvádějí, aby pomohli druhým, s nimiž mají blízké vztahy, na úkor třetí strany, která je podvádějícímu vzdálená… Loajalita často trumfuje abstraktní etické principy a loajální podvádějící může být dokonce opěvován jako hrdina,“ tvrdí profesor Fei Song z Ryersonovy univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat