Hrát si s mobilem u stolu? Je normální, tvrdí psychoanalytikové

07.06.2016 | Vztahy

Vytáhnout mobil u večeře či v hospodě u piva během hovoru s přáteli je dnes považováno za jeden z největších prohřešků proti společenskému chování. Jenže psychologové z Cambridgeské univerzity tvrdí, že je to chování člověku velmi vlastní. Jen v minulosti si pohrávali s podtácky, ubrousky, příborem či solničkou. Pohrávání si s mobilem má dokonce prosociální význam, neboť navozuje příjemnější pocity člověka, který je ve velké skupině.

Dříve lidé používali kapesníky, tabatěrky, rukavice či vějíře, s nimiž si pohrávali. Dnes je uklidňují mobily, které rovněž pomáhají ulehčit průběh konverzace a získat odstup a vlastní prostor ve velmi úzkém kruhu.

„Tak jako je dnes obrovské množství tabletů a mobilů, bylo zde vždycky ohromné množství předmětů, které člověk držel v rukách a které zaměstnávaly neustále jeho ruce. A také jako před mnoha lety lidé komentovali hru s rukama, komentují ji dodnes, odlož to a bav se se mnou,“ tvrdí doktor Darian Leader z Cambridgeské univerzity.

Podle něj ale právě předměty v rukou vytvářejí abstraktní bariéru mezi lidmi, která pomáhá moha jedincům cítit se ve společnosti příjemněji a zvládat konverzaci.

„Někdy je těžké oddělit sami sebe od ostatních. Je to způsob, jak najít únik z přílišné blízkosti v našem vztahu… Naše technologie jsou způsob, jak být v jednu chvíli v blízkosti někoho, ale zároveň být ve stejnou chvíli úplně jinde,“ vysvětluje doktor Leader.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat