Největší chyba při seznamování? Změnit rande v pohovor plný otázek

19.11.2016 | Vztahy

Seznamování nebylo nikdy v minulosti lehčí. Tedy to se zdá těm, kdo si myslí, že k úspěchu při seznamování stačí zapnout internet a začít shánět protějšky na jeho seznamkách. Jenže teprve skutečný kontakt a reálné rande jsou tím, co rozhoduje o úspěchu při shánění životního partnera. A mladí lidé do něj příliš vtahují technologie a racionální poznatky, které je vedou jen k frustraci a zklamání. Při seznamování stále silně fungují pudové záležitosti, které se není třeba učit. A největším omylem je snaha udělat z prvního rande pohovor plný předem připravených otázek.

„To je zřejmě jedno z největších faux pas seznamování, přijít na rande se sadou předem připravených otázek, které jsou navíc stejné jako ty, které jste kladli na předchozím rande minulý týden. Nikdo si neužije rande, když je grilován dotazováním. Je to nepřirozené a nucené. Nejlepší rande či konverzace mezi dvěma lidmi je to, které míří mnoha směry,“ vysvětluje psycholožka Rachel Maclynnová ze společnosti Vida Consultancy, která poskytuje lidem z celé Evropy pomoc při seznamování.

Dalším nešvarem dneška je všudypřítomná soutěživost. Společnost je z médií a reklamy neustále masírována slovy jako nejlepší, musíte uspět, být jednička, vydělat nejvíc, dokázat světu apod. Tato soutěživost se pak snadno vkrade do rodiny, vztahů a na první rande. Zhoubný vliv má na mezilidské vztahy všech úrovní, ale na rande je hotovým zabijákem.

„Nikdo nechce mít za partnera člověka, který s vámi ve všem soutěží a dokazuje vám, že jste až ti druzí. Partner má být pomocník, nikoli soupeř. Pokud se snažíte vyhrát na rande, pak jste ho předem prohráli,“ zdůrazňuje Maclynnová.

Na rande také nikdo nečeká na člověka negativně naladěného, který si všímá mraků a nikoli vykukujícího slunce, osobu hrbící se a schoulenou, jíž chybí zdravé sebevědomí. Jedince sarkastického, který sice může být zábavný mezi kamarády, co ho dobře znají, ale působí urážlivě na někoho cizího.

„Posledním omylem při seznamování je zahrnout protějšek po prvním rande spoustou textových zpráv a zahltit mu mobil. Seznamování je delikátní tanec a musí se k němu přistupovat s citem,“ dodává Maclynnová.

A co milování?

Poměrně kontroverzní otázkou, která se týká první schůzky, je sex na prvním rande. Ještě před pár desítkami let lidé řešili, zda spát s partnerem před svatbou, nebo až po ní. Tápali, zda mít sex s někým, koho znali měsíce. Dnes řeší, zda spát s úplně cizím člověkem na prvním rande. Ti, kteří se bojí, že sex na prvním rande znamená automaticky nevážný vztah, se můžou uklidnit. Dlouhodobé vztahy totiž vznikají i z těch prvních setkání, na nichž se dvojice hned spolu vyspí.

Sex na prvním rande má zhruba šedesát procent mužů a žen. Třetina z obou pohlaví přitom žije v trvalém vztahu s někým, s kým se vyspala právě na první schůzce. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Love Honey, která vyzpovídala 2 250 mužů a žen.

Ženy se však častěji než muži dopouštějí sexu na prvním rande opilé. Zatímco pod vlivem etanolu se k sexu na první schůzce nechá přemluvit třetina žen, mezi muži alkohol jako důvod sexu už na první schůzce uvádí pětina.

Předsudky má dnes asi každá šestá žena a méně než desátý muž. Ti si o protějšku, který je láká do postele na prvním rande, nemyslí nic hezkého a nepočítají s ním jako s dlouhodobým partnerem.

Na druhou stranu třiaosmdesát procent žen a ještě o šest procent více mužů nemá předsudky a nepovažuje osobu, která chce mít sex na prvním rande, za někoho nevhodného pro vztah.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat