Rozdílné biorytmy partnerů ničí vztah. Lze tomu zabránit?

11.02.2017 | Vztahy

Psycholog doktor Michael Breus je zastáncem teorií chronobiologie. Podle něj biorytmy ovlivňují člověka mnohem silněji, než si hodláme připustit. Lidé se dělí do čtyř základních skupin podle toho, jak jsou během dne bdělí, v kterou část dne mají nejvíce energie a kdy jsou nejvýkonnější v posteli. Právě příliš rozdílné cirkadiánní (podle dne se střídající) rytmy můžou být důvodem neshod ve vztahu a nesouladu v sexu.

Lidé se podle Breuse dělí na čtyři hlavní chronotypy: delfíny, medvědy, lvy a vlky.

Jste lev, nebo delfín?

Delfíni jsou opatrní, introvertní, neurotičtí a velmi inteligentní. Budí se unavení, ale dlouho ponocují. Nemají rádi riskování, touží po dokonalosti a jsou extrémní detailisté.

Medvědi jsou extrovertní, snadno s každým zapředou hovor a jsou otevřené hlavy. Velmi rádi si přispí a po probuzení jsou dlouho nepoužitelní. V životě zdůrazňují především štěstí, pohodlí a rodinu.

Lvi jsou praktičtí a velmi dobře znají lidi ve svém okolí, mají rádi stabilitu a jsou optimističtí. Vstávají brzy a jsou hned veselí. Jejich prioritami jsou zdraví, skvělá kondice a vysoké výsledky v životě.

Vlci jsou impulzivní, pesimističtí a náladoví, ale také tvořiví. Nesnášejí vstávání ráno a dávají to hlasitě najevo. Rádi riskují a milují fyzické potěšení a nové zážitky. Jsou velmi emocionální.

Důležité hodiny

„Vychází to podle našich biologických hodin a jejich vrozeného chodu, podle poklesu a nárůstu hladiny hormonů a enzymů a změn v oběhové soustavě během čtyřiadvaceti hodin,“ tvrdí psycholog Breus.

Ale pro jednotlivé typy se liší třeba to, kdy se zamilovat (když máme nejlepší náladu), kdy souložit (rozhodně ne v posteli, kde se má spát a lidé jsou unavení) nebo kdy se hádat s partnerem (ve chvíli, kdy mozek funguje výkonně a tělo není příliš unavené ani příliš napružené).

Čas na lásku i hádku

Delfíni se nejlépe zamilují pozdě odpoledne a večer, nejlepší sex mají po ranním cvičení a radno je s nimi se přít jedině po vydatné večeři.

Lvi se nejčastěji zamilují brzy ráno či odpoledne, nejlepší sex mají asi čtvrt hodiny po probuzení a pohádat se s nimi je radno maximálně hodinu či dvě před odchodem do postele.

Medvědi se nejčastěji zamilovávají odpoledne nebo brzy v podvečer, v posteli jsou nejlepší ihned po probuzení a hádat s nimi se má smysl po práci před večeří.

Vlci se zamilovávají pozdě odpoledne a v noci, nejlepší sex mají ráno po snídani a nejlépe hádat se umějí po večeři dvě hodiny před odchodem do postele.

Tak co, které zvíře vás nejlépe vystihuje?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat