Nebezpečný zabiják vztahů? Peníze

10.01.2017 | Vztahy

Finance a záležitosti s nimi spojené patří, vedle výchovy dětí, mezi nejčastější důvody, proč se partneři hádají. V jakých situacích mohou být peníze rozbuškou a často i začátkem konce manželství?

Když neumíte zacházet s penězi

Finanční gramotnost je v Česku stále na velmi nízké úrovni. A tak není divu, že zde žije mnoho domácností, které – mnohdy i zbytečně – nevyjdou pomalu ani od výplaty k výplatě (a dostávají se do nebezpečného koloběhu půjček a dluhů). Přitom spousta z nich by takové situace zažívat nemusela, pokud by se jejich členové naučili s penězi lépe hospodařit. Neustálá frustrace z nedostatku financí si může vybrat nepříjemnou daň právě na vztazích.

Když jeden z partnerů odmítá pracovat

Žít s člověkem, který bude raději na podpoře, než aby si našel práci, ačkoli by měl řadu příležitostí a nestojí mu v cestě k zaměstnání kromě vlastní lenosti žádné překážky, to je pro vztah velká výzva. Málokdy takovou situaci přežije.

Když má jeden z partnerů tajné dluhy

Bezpočet kreditních karet, půjčky, úvěry… V některých situacích se jim nevyhne spousta z nás, ale pokud nakupujeme „na dluh“ zbytečnosti, je problém na světě. A nejen finanční! Když se takto nezodpovědně chová jen jeden z partnerů, který navíc své dluhy před svou drahou polovičkou tají, pak se může stát, že pošle vztah do pomyslných „kytek“.

Když jeden z partnerů příliš utrácí

Záliba v nakupování u některých lidí přejde v jakousi posedlost. A to může být závažný problém, především pokud utrácejí více, než si mohou dovolit. Hádky kvůli novým lodičkám nebo drahým hodinkám pak mohou přerůst v nepříjemný konflikt.

Když jeden z partnerů podporuje příbuzné

Příbuzenské vztahy jsou složitá záležitost. Těžko se nám odmítá finančně vypomoci například sourozencům nebo rodičům. A pokud můžeme, každý z nás samozřejmě pomůže. Pokud se ale dotyčný příbuzný hlásí o peníze pravidelně, aniž by je navíc vracel, může to mezi partnery vyvolat nebezpečné napětí.

Když muž vydělává méně než žena

Ano, i na začátku 21. století stále někteří muži velmi těžce nesou, že jejich partnerku zaměstnavatel platí víc. Může za to přetrvávající představa, že je na muži, aby uživil rodinu, a byl tedy hlavním „zdrojem“ financí v domácnosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat