Čím víc kamarádek máte, tím budete plodnější

07.03.2017 | Vztahy

Ženy jsou závislé na úzkém kroužku blízkých přítelkyň. A když má žena zhruba pět důvěrných kamarádek, je nejplodnější. Naopak ženy mající jen povrchní známé ve velkém počtu mají nejčastěji narušený menstruační cyklus a největší potíže s plodností. Tvrdí to vědci z Oxfordské univerzity.

„Když má žena pět blízkých kamarádek, může to zvýšit její plodnost,“ tvrdí profesor Robin Dunbar z Oxfordské univerzity.

Snaha udržovat vztahy s mnoha povrchně známými jedinci je příliš stresující a narušuje hormonální systém ženy, čímž dojde k narušení menstruačního cyklu a vede k neplodnosti. Naopak přátelství s pěti velmi blízkými a důvěrně známými osobami může menstruační cyklus podpořit v jeho pravidelnosti.

„Velikost vztahů klade velký stres na hormonální systém. Destabilizuje menstruační cyklus a způsobuje neplodnost. Mít příliš mnoho povrchních známostí činí ženu neplodnou. Dobře patrné je to u primátů. Naznačuje to, že mít se komu vyplakat na rameni, podporuje plodnost. Klíčových pět blízkých kamarádek je nezbytných pro odolávání stresu,“ vysvětluje evoluční psycholog profesor Dunbar z Oxfordské univerzity.

Lidský mozek je schopen najednou udržovat přátelský vztah s maximálně 150 osobami.

Kolik máme přátel?

Říkáte si, že vám nic nehrozí, protože jste obklopeni jen samými dobrými přáteli? Pak zpozorněte. Vědci z Massachusetts totiž zjistili, že i mezi nevirtuálními kamarády máme jen polovinu skutečných přátel. Jinými slovy, jen polovina z těch, které považujeme za dobré kamarády, cítí to stejné k nám.

„Důvodem této velké neshody je lidská přirozená povaha, která očekává, že když někoho máme rádi, má on rád stejně nás. Sociální média navíc dnes rozmazávají skutečnou definici toho, co je to přátelství,“ vysvětlují psychologové z vysoké školy Massachusetts Institute of Technology.

V experimentálním výzkumu profesor Alex Pentland prokázal, že ačkoli vzájemné přátelské city očekává čtyřiadevadesát procent lidí, jen v třiapadesáti procentech případů se dva jedinci považují za přátele vzájemně.

„Tyto důkazy odhalují hlubokou neschopnost lidí uvědomovat si vzájemnost přátelství,“ tvrdí profesor Pentland.

Vědomí, že by někdo, kdo je nám drahý, neopětoval naše city, je příliš bolestné na to, aby si to psychika ochotně připouštěla. Proto klameme sami sebe dojmem, že ti, které máme rádi, nás mají rádi stejně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat