První společné bydlení: Co udělat, než zavoláte stěhováky

16.03.2017 | Vztahy

S partnerem či partnerkou se znáte nějakou tu dobu, a tak uvažujete, že si najdete společné bydlení? Gratulujeme. Ještě než začnete vybírat byt a nábytek, přesvědčte se, že jste na život v jedné domácnosti skutečně připravení. Jak?

Společné bydlení je pro některé dvojice docela výzva. Dá se na něj vůbec nějak připravit? Zkuste následující tipy, jež vám napoví, zda jste skutečně připraveni sdílet spolu každý den jeden byt.

Bydlení na zkoušku

Už máte za sebou společnou dovolenou, která trvala nejméně týden? Pokud máte možnost, zabookujte si alespoň 10denní pobyt například na horách či někde u rybníka (ani nemusíte jezdit do ciziny) nebo vyrazte na dovolenou na chatu, kde budete jen vy dva. Taková zkouška se vždycky hodí. Budete spolu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Poznáte navzájem své zvyky, prověříte se v každodenních domácích „povinnostech“.

Dlouhé návštěvy

Jste u partnera/partnerky v podstatě už teď nastěhovaní a do svého bytu se vracíte prakticky jen vybrat poštu a zalít rostliny? Pak máte výhodu. Pokud se ale zatím vídáte hlavně v „neutrálním prostředí“, pak soužití vyzkoušejte nanečisto. Prostě se k partnerovi/partnerce nastěhujte na týden na zkoušku. Svůj byt ale zatím neopouštějte. Občas se bohužel stává, že i když se zdá, že jsou lidé pro sebe jako stvoření, není to ještě zárukou, že spolu jen tak mohou začít ze dne na den bydlet.

Ještě delší rozhovory

Nejde jen o to, rozhodnout se společně, ve které části města budete bydlet, případně v jakém obchodě nakoupíte nábytek. Je důležité probrat i další detaily společného života. Každý z vás může mít odlišné zvyky, které se zatím nemusely projevit. Jistě, na spoustu rozdílů narazíte, až když budete bydlet pohromadě, ale pokud už vás teď něco trápí nebo máte nějaké pochybnosti, rozhodně si je nenechávejte pro sebe!

Připravte se na kompromisy

Nečekejte, že vše bude podle vás. Nyní jste na všechno dva – od výběru lokality nového bydlení přes zařízení bytu až po „slaďování“ vašich životních stylů. Pokud si nejste jistí, že jste připraveni v takových věcech ustupovat či slevovat ze svých nároků a přizpůsobovat se, možná ještě nejste tak docela připraveni na sdílení domácnosti s někým jiným (případně na to není zatím připraven váš vztah). Buďte k sobě naprosto upřímní!

Promluvte si o financích

Je zajímavé, že spousta párů se tématu financí poměrně dlouho vyhýbá. Ale přitom je to téma naprosto klíčové! Kdo bude platit nájem, jak se – vzhledem ke svým příjmům – podělíte o náklady na bydlení (voda, elektřina apod.), kdo zaplatí nábytek, na kterém z partnerů bude nákup potravin, kdo zajistí hygienické prostředky… Je toho spousta, co je důležité probrat, než zavoláte stěhovací firmu. Neodkládejte rozhovor o penězích na poslední chvíli!






Celkem 9 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat