Ženy umí lépe rozeznat emoce druhých. Muži zase lépe odhalí chtíč

25.02.2017 | Vztahy

Schopnost rozpoznat emoční stav jiného člověka pouhým pohledem na jeho oči a oční okolí je vnímána jako projev vysoké sociální a emoční inteligence. Ženy jsou přitom v tomto obecně lepší než muži. Muži nad ženami vynikají jen v rychlém rozpoznání hněvu a chtíče.

Dvě třetiny žen dokážou poznat správně kolem pěti různých emocí v oční partii obličeje jiných lidí. Mezi muži je takto schopných analytiků jen polovina. Ale zase vynikají v rychlosti a přesnosti odhalení emocí vzteku či sexuální žádostivosti.

Ženy jsou také mnohem vnímavější k projevům emocí týkajících se zranitelnosti, šoku a strachu. O něco lépe rovněž odhalují emoce provinění.

Podle psychologů z Bristolu kulminují tyto schopnosti zhruba do věku pětašedesáti let. Pak se umění číst emoce z očí protějšku začne opět zhoršovat. Jen emoce ostychu a ztrapnění starší lidé rozpoznají i nadále lépe než ti, kteří jsou ve srovnání s nimi mladší.

Zvuky versus slova

Nejlépe podle všeho muži i ženy poznají emoce ze zvuků. Dokonce lépe než ze slov! Behaviorální psychologové z Kanady prokázali, že lidé chápou základní emoce rychleji a lépe z neverbálních zvuků, než když jsou vyjadřovány slovy.

Vědci z McGillovy univerzity v Montrealu se zaměřili na tři základní emoce – vztek, smutek a radost. Pokusné osoby měly rozeznávat emoce u lidí, kteří buď vydávali zvuky, nebo se snažili své emoce vyjádřit v mluvě. U pokusných osob, které hádaly, sledovali vědci mozek pomocí elektroencefalogramu, aby lépe mapovali, která centra v mozku jsou aktivována a jak rychle reagují.

„Identifikace emocionální vokalizace záleží na systému v mozku, který je straší v evolučním slova smyslu. Chápání emocí vyjádřených mluveným jazykem na druhou stranu zahrnují mladší mozkové systémy, které se vyvinuly až s lidskou řečí,“ tvrdí autor výzkumu Marc Pell.

Zajímavé ale je, že lidé nejrychleji ze všech emocí odhalí radost. Na tuto emoci reagují nejrychleji, rychleji než na vztek a smutek.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat