Urážky od partnera. Měly by se tolerovat?

28.03.2017 | Vztahy

ENJA RADÍ: Ač se o tom příliš nemluví, terapeuti mají s urážkami v partnerství mnoho práce. Nejeden manželský poradce, kouč či psychoterapeut uvádí, že ženy jsou často slovně atakovány svými protějšky, nicméně i mnoho mužů přiznává, že trpí stejným problémem. I je často partnerky uráží před přáteli i společností. Proč se k něčemu takovému uchylují?

Dotaz na Enju z Body Love Programu: „Milá Enjo, vypadá to, že můj manžel využije každé příležitosti, aby mě mohl urazit a zesměšnit. Nejdřív si mě dobíral jen doma, ale teď už se nebojí být hrubý i na veřejnosti. Komentuje moji inteligenci, kuchařské umění, postavu, chuť k jídlu – prostě všechno. Jednou jsem moc hloupá, pak neschopná, taky tlustá, ošklivá, a dokonce i frigidní. Bolí to, což jsem mu kolikrát i řekla. Na to vždy odpoví, že to tak nemyslí. Zatím se nikdy neomluvil, což mě taky mrzí. Hlavně nevím, jestli taková doopravdy jsem. Myslím ta neschopná, tlustá, budižkničemu. Čím častěji mi to manžel říká, tím víc tomu věřím. Koho bych se měla zeptat na objektivní názor? Děkuji za odpověď, Alice.“

Odpověď Enji z Body Love Programu:

„Alice, ač se o tom příliš nemluví, terapeuti mají s urážkami v partnerství mnoho práce. Nejeden manželský poradce, kouč či psychoterapeut uvádí, že ženy jsou často slovně atakovány svými protějšky, nicméně i mnoho mužů přiznává, že trpí stejným problémem. I je často partnerky uráží před přáteli i společností. Proč se k něčemu takovému uchylují?

Chtějí být zajímaví, ventilují svoji frustraci, maskují své vlastní selhání, touží povyšovat se nad ostatní, mají zájem učinit partnera závislým na své osobě. Vždy však vědí, co dělají, ačkoli si často neuvědomují skutečné následky.

V podstatě je to tak, že napadá-li tě partner pravidelně a používá-li k tomu kritická, agresivní, vulgární či jinak negativně zbarvená slova s cílem vyvolat v tobě vlastní pochybnosti, jde o partnera-manipulátora a leckdy i násilníka, který chce, abys uvěřila jeho realitě.

Ptáš se, koho by ses měla zeptat na objektivní názor. Ve tvém případě nelze nezmínit zkušeného psychoterapeuta či psychologa, který odhalí, co skutečně stojí v pozadí chování tvého manžela. Samozřejmě za předpokladu, že ještě máš chuť s partnerem obnovovat narušené pouto. Tuto otázku si polož jako první.

Chceš to s ním ještě zkusit? Pak neotálej s hledáním té pravé osoby, i když je to těžké. Pro mnoho lidí je totiž žádost o pomoc jednou z nejtěžších věcí, kterou kdy udělali. Nevzdávej to a skutečně se ve svém okolí poohlédni po někom, komu bys mohla důvěřovat – a jeho ordinaci nejdřív navštiv bez partnera, pokud se tak budeš cítit jistější. Než to uděláš, pokus se zůstat sama sebou. To je to nejdůležitější!

1. Neobviňuj se

Pamatuj, že každý člověk je zodpovědný za to, co říká a jak se chová. Pokud tě manžel uráží, je to jeho problém, ne tvůj. Je sice běžné, že se trochu těch méně zdvořilých frází jeden snaží hodit na druhého, ale postoj člověka, který tě neuznává nebo je agresivní, je docela něco jiného. Občas zabírá podívat se mu do očí a rázně pronést cosi ve smyslu, že pokud se mu něco nelíbí, ať to řekne slušně tak, že se nad tím můžeš zamyslet, nebo ať dá ruce pryč a jde o dům dál. Mysli na to, že on se musí změnit, ne ty.

2. Zhorši mu podmínky

Všimla sis, že manžel má nejvíc připomínek, kdy přichází z práce? Tak občas nebuď doma a jdi se projít. To samé platí i v případě, kdy má obecenstvo v podobě známých. Vzdal se od skupiny. Bez publika už pravděpodobně nebude tak silný. Je možné, že takhle urážky eliminuješ.

3. Nebuď uražená

Není snadné zachovat chladnou tvář, když slyšíš něco hrubého. Věř ale, že manželovi dělá dobře tvoje rozčarování. On chce, aby ses trápila. Nedopřej mu to potěšení a vždy odvěť, že ty se máš ráda taková, jaká jsi.

4. Reaguj odlišně

Zase má něco na tvoje prsa, stehna nebo vlasy? Hnusí se mu to, co jsi uvařila, a označuje tě za tu nejhorší kuchařku všech dob? Reaguj tichým hlasem a usměj se. Vezmeš mu vítr z plachet.

5. Ve vhodný okamžik se ptej

Zlato, je podle tebe normální, když mi říkáš tyhle věci? Myslíš, že tě takhle můžu mít ráda až do smrti? Co bych podle tebe měla udělat, abych v tvých očích byla jiná?‘ Odpovědi na tyhle otázky se budou hodit pro budoucí spolupráci s terapeutem. Jen nech manžela mluvit – bez přetvářky. Aspoň poznáš, jestli mu doopravdy dělá tak dobře, když se cítíš mizerně.

6. Nastav lhůtu

Poté, co zjistíš nějaké informace o manželově postoji, vyslov přání, že chceš tento problém co nejdříve řešit ke spokojenosti obou. Navrhni konkrétního poradce a stanov lhůtu, kdy se k němu objednáte. Pokud manžel návrh odmítne a prokáže, že nemá chuť ani náladu cokoli řešit, zvaž další možnosti – třeba i rozchod. Nikdy bys totiž v manželském vztahu neměla dlouhodobě cítit strach nebo méněcennost. Takový vztah je nerovnocenný a toxický.“

Trápí vás nedostatek sebevědomí, máte pocit, že vaše tělo není takové, jaké byste si představovali, bojujete neúspěšně s některými problematickými partiemi? Jste nešťastní v partnerství, v sexu, máte pocit, že jste na světě úplně sami a nikdo vám nerozumí?

Pak právě vám je určena poradna Enja, kde vám přední čeští odborníci pomohou najít odpovědi na otázky a potíže, které vás trápí.

Položte svůj dotaz Enje již dnes!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat