Znovu na startu. Jak se hledá láska po čtyřicítce

12.04.2017 | Vztahy

Skoro 20 let jste žila ve spokojeném vztahu, který však skončil bolestným rozchodem či rozvodem. A vy stojíte zase na začátku. Už nejste ta dvacetiletá dívka, která s nadějí čeká na svého vysněného prince na bílém koni, ale rozhodně nejste připravena vzdát se života naplněného láskou.

Na co je dobré dát si pozor, když toužíte mít zase po boku muže, o něhož se budete moci opřít, který vám oplatí vaše city a s nímž budete moci šťastně strávit zbytek života?

Rychle do nového vztahu

S moderními technologiemi se může zdát hledání partnera o něco snazší než před 20 lety, kdy žádné on-line seznamky neexistovaly. Ovšem pamatujte také, že s sebou nesou určitá rizika. Kromě těch bezpečnostních i fakt, že spousta žen má po těžké životní zkušenosti v podobě rozvodu strach zůstat sama, a tak bez většího uvážení začne vztah s prvním mužem, s nímž si na internetu domluví schůzku. Bohužel bývají takové vztahy často odsouzeny k nezdaru. Nejprve je třeba zcela se vyrovnat s koncem minulého vztahu a přenést se přes něj. A to chvíli trvá.

„Budete-li se nějakou dobu soustředit jen na sebe, pomůže vám to získat znovu vědomí vlastní ceny a ztracené sebevědomí, jež chybí po krachu manželství mnoha ženám,“ upozorňuje psychoterapeutka a odbornice na vztahy Sibel Golden. „Dopřejte si čas na uzdravení, naučte se žít jen sama se sebou, věnujte se věcem, které vám přinášejí radost,“ dodává.

Co vlastně hledám?

Jak už jsme naznačili v úvodu – jste v trochu jiné situaci než dvacetiletá dívka, která za sebou ještě nemá všechny životní a vztahové zkušenosti, které jste nasbírala vy. A tak je jasné, že už tak nějak víte, že princové na bílém koni patří spíš do pohádek, než že byste je mohla najít na ulici (či internetu). Není proto od věci „zrevidovat“ své požadavky na potenciálního partnera.

„Vy sama už jste jiný člověk, a tak se jistě změnil i váš přístup k partnerskému životu. Zjistěte proto, jaké kvality nyní u muže hledáte, než se do onoho hledání pustíte,“ radí odbornice.

Kdo převezme iniciativu

Ono staré známé „sedávej, panenko, v koutě“ už dnes dávno neplatí. Nečekejte proto, že když si zadáte profil do on-line seznamky a nebudete nic podnikat, že budete mít za chvíli po boku muže snů. Musíte převzít iniciativu! Sama vyhledávejte profily „slibných kandidátů“, nebojte se muže na internetu oslovit… Zapracujte také na svém profilu – nebuďte příliš stručná ani odměřená, doprovoďte ho aktuální fotografií (je prokázáno, že řada uživatelů on-line seznamek profily bez fotky rovnou přeskakuje – a to by mohla být škoda).

Na druhou stranu není účelem, abyste na sebe hned všechno vyzradila nebo svůj profil využila jako „psychoterapii“ po rozvodu.

Neberte vše tak vážně

Možná vám přijde, že nemáte náladu na nejrůznější hry, ale zkuste se na celou novou situaci dívat trochu s nadhledem. Přece nemusíte hned na první či druhý pokus najít partnera svých snů (s největší pravděpodobností se to ani nestane). Některá rande mohou být pěkný průšvih, to si ale neberte osobně, to je zkrátka osud. Na druhou stranu ani neposuzujte muže na druhé straně stolu příliš přísně či neuváženě – také on může být nervózní, a tak není sám sebou.

„Nesuďte sebe ani potenciálního partnera příliš unáhleně nebo přísně. Přece se nemusíte ihned rozhodnout, jestli mu dáte šanci na společný život. Na to máte spoustu času,“ uzavírá Sibel Golden.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat