Co prozrazují paže? Ostatní na vás poznají strach či nesouhlas

04.05.2017 | Vztahy

Tělo mluví samo za sebe – a prozradí na vás úplně všechno. Kterým postojům a gestům rukou byste se měli vyhnout, aby ostatní nepoznali, co se vám honí hlavou? Tohle nikdy nedělejte!

Strach, nesouhlas, obavy, nejistota. Tyto emoce a pocity jsou normální a běžné. Akorát ne vždy se hodí, aby o nich ostatní věděli. Proto si dejte pozor na své ruce. Právě ony jsou indikátorem vašeho rozpoložení a názorů!

Překřížené paže

Paže založené na prsou, prsty alespoň jedné ruky viditelné. Čím pevněji jsou paže sevřené, tím otrávenější či obrannější postoj máte. Pokud se vám ztratí z dohledu prsty, je to neblahé znamení, které okolí odrazuje.

Co s tím?Ať chcete požádat o schůzku nebo si jen povídáte, abyste zjistili, zda si ji chcete dát, s takto postavenými pažemi se nikam nedostanete,“ upozorňuje britská sexuoložka a expertka na řeč těla Tracey Cox s tím, že rozevření paží obvykle pomůže. Rozhodně to působí lépe. Máte-li problém spíš s člověkem, který zaujmul tento postoj, dá se odzbrojit…

Přimějte ho lstí, aby paže natáhl, například tím, že mu podáte pero, pití či cokoli jiného. Další možností je rovněž založit paže a napodobováním řeči těla navodit příznivější atmosféru. Pokud se vám podaří převzít vedení a sladit pohyby, protějšek paže rozloží, jakmile je rozložíte vy.

Překřížené paže, zaťaté pěsti

V případě ohrožení, nesouhlasu, zlosti, strachu či pohoršení se k tomuto kroku uchyluje většina lidí. Jedná se o nepřátelský, záporný postoj hraničící s nebezpečím. Druzí okamžitě poznají, že nejste ve své kůži. Zbavte se ledového výrazu, jestli máte v úmyslu vyjednávat nebo o něco žádat. Zlepšíte tím vlastní pozici. A co dělat v případě, kdy naopak narazíte na někoho s tímto postojem?

Co s tím? Místo útoku přejděte do defenzivy nebo se spíš rovnou dejte na ústup, a to jak slovní, fyzický i emocionální. Výhodné je couvnout o krok (druhý získá pocit, že mu dopřáváte prostor). Zaujměte podřízený a omluvný postoj. Ten vypadá tak, že se druhému zadíváte do očí, při řeči mu ukazujete dlaně a uvolňujete rysy v obličeji. Pokud zároveň změníte téma hovoru, za pár minut se protějšek uklidní. Aspoň tak to popisuje zmíněná odbornice prostřednictvím své příručky Superflirt.

Překřížené paže, ruce svírající nadloktí

Žádné sebevědomí, nízký životní optimismus, nervozita. Tohle vypovídá o těch, kdo mají překřížené paže a oběma rukama pevně obemykají nadloktí. Jste někým takovým právě vy? Pak je nutné, abyste se vnitřně uklidnili, jinak vás kdekdo „převálcuje“.

Co s tím? Tato metoda komunikace na okolí působí nešťastně. Je nutné naučit se více odhalovat svůj trup a rozevírat paže na znamení pozitivního přístupu. Pokud to neuděláte, nikdo se k vám nepřiblíží. Ani teď, ani za pár let.

Překřížené ruce, palce vzhůru

Možná jste na schůzce s partnerem, možná sedíte u stolu a děláte s dítětem úkoly. Ať tak či tak, když překřížíte ruce, ale palce necháte, aby ukazovaly vzhůru, vyjadřujete tím obranný postoj v kombinaci se sebejistotou (to ty palce). Znamená to, že se snažíte dávat najevo pevnost a rozhodnost v jednání, ačkoli tomu tak není. Přesvědčujete sami sebe.

Co s tím? Na podobnou nervozitu nebo nejistotu zabírají hluboké nádechy a výdechy. Pakliže ruce překříží váš šéf, milenec nebo dítě a zároveň vystrčí ony palce, přistupte na jejich hru a snažte se posílit jim sebevědomí. Proneste pár lichotivých slov a mluvte klidným hlasem.

Částečně překřížené paže

Jedna paže se dotýká druhé, která volně visí dolů. Opět znamení nervozity a nesmělosti.

Co s tím? Jestli si nemůžete pomoci, aspoň se usmívejte, aby okolí mělo pocit, že ačkoli před sebou stavíte bariéru, cítíte se mírně pohodově – jen potřebujete čas. Toto doporučení platí i v případě, že gesto používá partner. Neřešte to a dejte mu pár minut na aklimatizaci.

Skryté překřížení paží

Je to něco jako instinkt. Zvednete ruku, chcete ji přeložit přes druhou, ale možná si to rozmyslíte, a tak své obranné gesto zamaskujete za vplutí prstů do vlasů, urovnání hodinek či náramku. Jak v tuto chvíli působíte? Roztomile ztřeštěně. A taky trochu zranitelně.

Co s tím? Toto gesto není na škodu. Nikoho neohrožuje a vyjadřuje lidskost a zároveň i optimální sebevědomí. Není potřeba nijak zasahovat. A to ani v případě, pokud někdo s tímto gestem sedí naproti vám.

Trápí vás nedostatek sebevědomí, máte pocit, že vaše tělo není takové, jaké byste si představovali, bojujete neúspěšně s některými problematickými partiemi? Jste nešťastní v partnerství, v sexu, máte pocit, že jste na světě úplně sami a nikdo vám nerozumí?

Pak právě vám je určena poradna Enja, kde vám přední čeští odborníci pomohou najít odpovědi na otázky a potíže, které vás trápí.

Položte svůj dotaz Enje již dnes!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat