Nenávist vůči vlastní osobě. Proč je tak důležité ji přijmout?

Všude se mluví o tom, jak je důležité milovat vlastní tělo. Celebrity v reklamách se předvádějí a říkají lidem, že mají obdivovat sebe sama. Realita? Často někde jinde. Ve skutečnosti se mnoho z nás ve svém těle necítí dobře. Patříte k nim? Pak musíte udělat jednu zásadní věc.

„Nemám se ráda. Vadí mi povislá prsa, vrásky i vypouklé břicho. Nelíbím se sama sobě a chápu, že ani můj partner ve mně nemůže vidět atraktivní ženu,“ stěžuje si šestatřicetiletá Karolína, matka dvou malých dětí. Měla by se svým postojem něco dělat? Každý druhý mentor, kouč nebo psycholog souhlasně kývne. Přece není v pořádku žít s nízkým sebevědomím nebo komplexy! To se musí „léčit“ pozitivním přístupem! Nebo snad ne? Někteří odborníci mají na věc trochu jiný názor. Trpíte při pohledu do zrcadla? Tak jedině dobře!

Hněv i opovržení? Ano, pokud chcete změnu

Sexuoložka Laura Berman z Chicaga jako jedna z mála expertů na osobní, milostnou a partnerskou pohodu zastává názor, že pokud se vám vaše tělo právě teď nelíbí, je to vlastně tak, jak to má být.

„Je v pořádku, pokud vnímáte, že je co zlepšovat. Samozřejmě to nemyslím tak, že je přínosné vyloženě nenávidět sama sebe, ale pokud máte z vlastního těla špatný pocit, jste na dobré cestě ke změně,“ popisuje na svém blogu a radí všechny negativní emoce přijmout.

Trápí vás ochablé svalstvo? Berte to jako osobní vzkaz. Vaše stehna se třepou a rosolovatí? Ano, máte je, vidíte je, můžete si na ně sáhnout. Doopravdy existují. Ovšem i ona jsou vaše vlastní. Přijměte je se vším všudy. A pak svůj starý život od toho nového oddělte myšlenkou: „Věřím, že to můžu změnit.“ Nebo: „Mám za sebou pár špatných rozhodnutí, ale nyní všechno bude jinak.“ A co dál?

Myslete jako někdo jiný

Je důležité jinak formulovat a měnit své myšlenky. Místo frází typu „jsem tlustá a ošklivá“ používejte „mám trochu nežádoucího tuku“. „Vyhněte se používání osobního označení ‚já‘. Zrušte to z jednoho prostého důvodu. Vy sami nejste neštěstí, jen vaše mysl chce, abyste se tak cítili,“ radí Laura Berman s tím, že po této fázi je vhodné ptát se na zásadní otázky.

Hledejte pozadí

Uvědomte si, co to pro vás znamená, když si myslíte, že vaše prsa/zadek/celkový vzhled neodpovídají vašim představám. „Mám pár kilo navíc. Čeho se bojím?“ Pro většinu lidí to znamená selhání. Nebo strach, že je druhý nebude mít rád.

„Vaše nepohodlí pravděpodobně nepochází z fyzické kondice, ale spíš z bolestivých myšlenek. Proto je nutné pochopit, že tělocvična není odpovědí na všechny vaše problémy,“ dodává sexuoložka. Jak tedy opravit pocity méněcennosti, když to nejde s pomocí dřiny ve fitku nebo nákupů drahých krémů proti vráskám?

Kašlete na modelky, nehledejte dokonalost

Nesnažte se změnit, spíš své tělo zkuste respektovat a vidět v něm hodnoty. Jakmile uděláte tento velmi pozitivní krok kupředu, začnete se cítit lépe. A změna myšlení dělá divy. Je docela dobře možné, že ihned začnete burcovat i své fyzické tělo. Tomu ale dejte čas, začněte spíš malými, pomalými krůčky.

Co takhle slíbit si, že místo dvou smažených jídel týdně si dáte jenom jedno? Nebo že si koupíte takovou podprsenku, která zdůrazní sexy rýhu mezi ňadry, místo toho, aby deformovala tvar poprsí? Taky se můžete inspirovat cvičebním programem na břicho – vyberte si jeden cvik a ten zkuste. Za týden třeba přidáte další. Když budete chtít.

Vytvořte si alter ego

Mezi způsoby, jak objevit všechno to hezké, co se ve vašem těle skrývá, patří i napojení se na vlastní divu. Kdo to takhle dělá? Zpěvačka Beyoncé, která má své alter ego, jež dokonce pojmenovala Sasha Fierce. „Mám někoho jiného, kdo v pravý čas přebírá moje povinnosti, když jsem na pódiu,“ řekla v jednom rozhovoru v roce 2008.

„Sasha Fierce je legrační, smyslnější, agresivnější, otevřenější a fascinující strana, která mne samotnou střídá,“ nechala se slyšet zpěvačka, jejíž nápad je geniální Vymyslete si průbojnější a sebevědomější „dvojnici“ – třeba právě Beyoncé. Odkoukejte její pohyby, gesta, styl. A chovejte se jako ona, pokud vás přepadne splín z vlastního těla. Budete-li se chovat sexy, začnete se tak i cítit.

Trápí vás nedostatek sebevědomí, máte pocit, že vaše tělo není takové, jaké byste si představovali, bojujete neúspěšně s některými problematickými partiemi? Jste nešťastní v partnerství, v sexu, máte pocit, že jste na světě úplně sami a nikdo vám nerozumí?

Pak právě vám je určena poradna Enja, kde vám přední čeští odborníci pomohou najít odpovědi na otázky a potíže, které vás trápí.

Položte svůj dotaz Enje již dnes!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat