Jak upevnit vůli a dodržet svá vlastní předsevzetí?

ENJA RADÍ: Novoroční předsevzetí. Další promarněná šance?

Dotaz: „Milá Enjo, už si vážně nevím rady. Zase je tu nový rok a já si opět připadám totálně neschopná. Všechno to začalo už na základní škole, kdy se mi spolužáci posmívali kvůli váze. Byla jsem zoufalá a nechtěla tam chodit. Na střední to nevypadlo o nic líp. Asi chápeš, že už tehdy byl problém najít si přítele. Při výšce 162 centimetrů a 83 kilech se možná není co divit. Teď je mi 22 a situace se nelepší. Už potřetí jsem si dala novoroční předsevzetí, jenže přesně jako loni i předloni se nedaří. Opět jím sladké, pak si to vyčítám, brečím a říkám si, že jsem prošvihla svoji šanci. Jak se mám přimět k tomu, abych vydržela? A co moje vůle? Dá se nějak posilovat? Moc prosím o odpověď, hnusím se sama sobě. Děkuji, Jana.“

Kdo je Enja?

Zamilujte se do svého těla a probuďte v sobě krásnější a spokojenější ženu. Vždyť žena, která miluje své tělo, miluje víc i svůj  život. A Enja je tu právě proto, aby vám pomohla ještě lépe poznat sama sebe. Poradí vám, jak s láskou hýčkat nejen své tělo, ale i duši. Prozradí vám tipy na řešení nedokonalostí postavy a může se stát vaší důvěrnicí a rádcem i v ostatních intimních oblastech.

Odpověď Enji z Body Love Programu: „Jano, jsi na sebe až příliš tvrdá, a to ze dvou důvodů. Prvním z nich je, že podle statistik nedodrží novoroční předsevzetí 88 procent lidí. Za druhé, nejspíš si také podlehla té euforii nových začátků a startů spojených s příchodem nového roku, aniž bys na ně skutečně byla vnitřně připravená – a to se cyklicky opakuje. Vyčítat si první či druhé je nesmysl. A hlavně, změnu data rozhodně nepotřebuješ k tomu, aby ses mohla pohnout kupředu. Sama si odstartuj vhodný čas, tedy dobu, kdy se budeš cítit na větší změny. Než to přijde, sepiš si motivující seznam, který ti pomůže cítit se dobře a dostát svých cílů. Ten měj neustále na očích.

Trénuj svoji vůli. Podle vědců je vůle něco jako sval. Čím častěji se používá, tím má větší výdrž a schopnost odolávat selhání. Proto si jen tak, pro zábavu, dej dva týdny na zkoušku. Ráno se projdi před cukrárnou a odolej zákusku. Odpoledne si nandej větší porci jídla a s díky ji odmítni. To vše samozřejmě za předpokladu, že si vytvoříš optimální podmínky. Pokud se zadíváš na kremroli totálně hladová nebo emociálně vyčerpaná, nic ti nezabrání v hříchu. Cílem je být v pohodě. Chce to trochu cviku, ale sama brzy pochopíš, že trénink dělá mistra. A všichni mistři nějak začínali. Ber to tak, že tvoje sebeovládání prostě jen potřebuje trochu školení.

Změny prováděj postupně. Jestli ses snažila žít zdravým životním stylem už poněkolikáté, pravděpodobně víš, co je to za dřinu, a proto k tomu tak přistupuješ. Nebude to třeba tím, že si ze dne na den absolutně převrátila svůj život naruby? Jedním z předpokladů úspěšného hubnutí a nových startů je začleňování změn - postupně. Jeden týden se uč nakupovat zdravější potraviny, ten druhý si osvoj dietnější tepelné úpravy, jako je vaření v páře či dušení. Pokud půjdeš krok za krokem, zvyšuješ svoji pravděpodobnost úspěchu.

Pamatuj, malé změny, jednodušší cesta.

Dej si reálné cíle. S plány to funguje obdobně. V prvních dnech si dej za cíl třikrát týdně jít do posilovny, nebo třeba oželet oblíbené pečivo, těstoviny s tučnou omáčkou a podobně. Pak můžeš přitvrdit. Vlastně je to jednoduché. S každým dosaženým cílem a splněným úkolem se budeš cítit lépe a lépe. Tvůj úspěch zároveň posílí tvoji rozhodnost. Takže pamatuj, malé změny, jednodušší cesta.

Pravidelně se směj. Vtipné seriály, komedie, veselá hudba, optimističtí přátelé… Budeš se možná divit, ale pokud se tím vším obklopíš, tvoje vůle se postupně začne posilovat. S úsměvem totiž jde totiž všechno líp.

Měj v záloze náhradní plán. Pokud se naskytne chvíle, kdy budeš prahnout po něčem mastném, sladkém, nezdravém, objednej si sklenici pomerančového džusu. Je to tajný trik všech modelek. Proč? Pomáhá jim načerpat sebekontrolu tím, že se dodaná glukóza přemění na energii. Je to rozhodně lepší, než vypít velkou kolu a zajíst ji párkem v rohlíku.

Nikdy si nic nezakazuj!

Nic si nezakazuj. Mezi možná nejdůležitější rady patří žádné zakazování. Všichni již z dětství známe, jaké to je, když nám rodiče něco nedopřávali. Měli jsme o sto chutí víc si to vzít! Z toho plyne, že něco hříšně dobrého si můžeš dopřát třeba pouze v luxusní restauraci. Prostě si zvol výjimečné místo, kam běžně nechodíš. To ti pomůže přelstít sebe sama.

Oslov kouče nebo mentora. Výživový poradce, fitness trenér, kamarádka, někdo z rodiny, kouč, mentor. Ti všichni ti mohou pomoci v cestě za tvým cílem. Oslov někoho z nich a promluv si s nimi o tvém osobním plánu. Privátní přístup ti přece jen může pomoci vyřešit spoustu problémů, například s pohodlností. Tak kdy si na sebe takříkajíc ušiješ bič? Hlavně to nevzdávej!“

Chcete se i vy zeptat na něco, co vás trápí?

Potřebujete s někým zkonzultovat svoje sebevědomí, lásku, vztahy, tělo i duši, sexuální problémy či třeba nedorozumění v rodině? Zeptejte se Enji!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat