Zlomil vám srdce? Přeneste se přes rozchod téměř beze ztrát

01.06.2017 | Vztahy

Rozpad vztahu patří k nejsmutnějším chvílím většiny z nás – ať už jej iniciujeme, nebo ne. Ovšem je třeba uznat, že rána v podobě partnera či partnerky, kteří nám ze dne na den oznámí, že se zamilovali do někoho jiného a s námi už nechtějí být, zanechá v naší duši spoustu bolesti. Jak se přes tuto situaci přenést s co nejmenším množstvím ztrát?

V prvních chvílích se zdá „zrada“ partnera či partnerky k nepřežití. Milovaná osoba, se kterou jste chtěli strávit zbytek života, vám právě sdělila, že si za vás našla náhradu a je rozhodnuta ze dne na den zahodit měsíce či roky společného života. Co teď?

Dovolte si smutek

Možná vám kamarádi či kamarádky radí, abyste vše hodili za hlavu a prostě šli dál, snažili se být veselí, odhodili starosti a smutky a tvářili se, že se vlastně nic neděje. Ale to raději nedělejte. Naopak. Máte zlomené srdce, a to vyžaduje léčbu. Dovolte si truchlit, neuzavírejte smutek v sobě. Někteří psychologové přirovnávají rozpad vztahu k úmrtí milované osoby. A tak jako i v tomto případě je truchlení důležitou součástí vyrovnání se se ztrátou blízkého člověka, tak je důležité i po rozchodu.

Chce se vám zavřít před světem s krabicí papírových kapesníčků a proplakat celý večer? Máte na to právo. A rozhodně byste si to neměli zakazovat! Klidně si prohlížejte album s fotkami z loňské dovolené, kdy jste ještě byli šťastným párem, a spořádejte balení zmrzliny. Jen se ve smutku neutápějte příliš dlouho, berte ho spíš jako „očistnou kúru“.

Přerušte kontakty

Tedy ne s okolním světem, ale s bývalým partnerem či bývalou partnerkou. Ano, přijdou chvíle, kdy budete chtít slyšet milovaný hlas, kdy se vám zasteskne a zatoužíte zjistit, jak ten druhý vlastně žije, budete chtít vědět, zda také aspoň trochu trpí jako vy… Ale nepodlehněte pokušení a neberte do ruky telefon. Žádné hovory, SMS zprávy nebo maily, vyhněte se i sledování bývalého/bývalé na Facebooku apod.

Namísto toho si připomeňte, že se jedná o člověka, který vás opustil. A raději zavolejte kamarádce. Samozřejmě, že se vám stýská, ale věřte – po kontaktu s ex se nebudete cítit lépe. Spíše naopak. A vaše bolest se ještě prohloubí.

Zaměřte se na budoucnost

Zní to jako klišé? Ale hodí se připomenout si, že váš život neskončil. Zvláště ve chvílích, kdy vám to tak bude připadat. Spousta lidí, kteří prožijí těžký rozvod, kdy je opustil milovaný člověk, si připadá méněcenná. Utápí se v negativních myšlenkách, jejich sebevědomí je pod bodem mrazu, mají pocit, že jsou neatraktivní, že už nikdy nebudou šťastní, že zůstanou sami už navěky… Ano, každý z nás si tím projde. Ale snažte se od těchto myšlenek co nejvíce oprostit.

Jak? Tak třeba tím, že je odvedete k úplně jiné činnosti. Pusťte se s vervou do nových projektů – i kdybyste měli třeba jen začít cvičit, učit se nový jazyk, přestavět nábytek… S postupem času najdete zase odvahu hledat nový vztah. Možná nebudete úspěšní hned napoprvé, ale to přece nevadí!

Rozmazlete se

Využít rozchod jako příležitost vyzkoušet nebo začít něco nového? A proč ne! Spousta odborníků doporučuje například změnit účes nebo šatník. Zdá se vám to jako povrchní a nedůležité aspekty, které přece nemají co dělat s tím, jak se cítíte? Pak jste na omylu! Když na sobě začnete pracovat, zvýšíte si sebevědomí a budete si jistější i při hledání nového partnera/partnerky. Změna vzhledu či stylu je tou nejjednodušší, tak proč s ní nezačít? Pak můžete přidávat další a další.

Roky jste se soustředili na partnerský život. Nyní se můžete zase soustředit jen a jen na sebe. To není sobeckost, to je důležité rozmazlování se na cestě k novému životu a hlavně ke štěstí!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat