Nízké sebevědomí. Podle odborníků si jej můžete zvýšit i sami

06.08.2017 | Vztahy

S nízkým sebevědomím se potýká spousta lidí. Přitom právě nedůvěra v sebe sama stojí často v cestě jejich úspěchu, a to jak na poli pracovním, tak i v osobním životě.

Jak si zvýšit sebevědomí? Odborníci mají jasno. Stačí se podle nich držet následujících rad.

Pečujte o sebe

Podle výzkumů mají vyšší sebevědomí lidé, kteří pravidelně a poctivě pečují především o své zdraví a tím i o svůj vzhled. Zdravá výživa, dostatek spánku, pravidelná hygiena, ale třeba i krásně upravené nehty nebo občasná masáž prý pomáhají, abychom se cítili sami ze sebe mnohem lépe. A díky tomu zvýšili své sebevědomí.

Poznejte své přednosti

Reagujete na chválu svých schopností lehce nevěřícným či dokonce odmítavým způsobem? Chyba! Nejspíš si totiž nejste vědomi, jaké kvality se ve vás skrývají! Zkuste se proto pořádně zamyslet nad tím, co vám jde a v čem jste dobří. Věřte, že se toho najde víc, než byste si mysleli. A na tom pak stavte dál. Když si budete vědomi svých předností, hned se vám na svět bude koukat lépe a s vyšším sebevědomím.

Dělejte něco pro druhé

Nedávný výzkum ukázal, že lidé, kteří nezištně pomáhají druhým, mají vyšší sebevědomí. Zkrátka a jednoduše ze sebe mají dobrý pocit, což jim pomáhá vážit si sebe sama. Nemusíte utrácet polovinu výplaty za charitu, zkuste se třeba věnovat dobrovolnictví (takový program najdete například v nemocnicích, domovech pro seniory nebo v útulcích pro opuštěná zvířátka), případně se porozhlédněte ve svém okolí. Určitě najdete člověka, který vaši pomoc ocení. I kdybyste jen měli starší sousedce pomáhat s nákupem.

Poznávejte nové lidi

Možná se vám nedostává dostatečné podpory od vašeho okolí. Ne proto, že by si lidé okolo vás nemysleli, že nejste v ničem dobří, ale spíš proto, že už se znáte tak dobře, že se chvála a podobné „pobídky“ jaksi vytrácejí. Co takhle rozšířit svůj okruh známých? Nejenže další lidé dostanou příležitost ocenit vaše silné stránky, ale ještě si navazováním nových kontaktů sebevědomí „procvičíte“.

Pořiďte si mazlíčka

Je prokázáno, že lidé, kteří mají domácího mazlíčka (především psa), vyzařují větší sebevědomí. Jak je to možné? Čtyřnohý miláček totiž svému pánečkovi poskytuje ničím nepodmíněnou lásku, potřebuje ho a dává mu svou náklonnost patřičně najevo.

Zdokonalujte se

Není dobré ustrnout v životě na jednom místě. A pro zvyšování sebevědomí to platí dvojnásob. Co takhle zapsat se do nějakého kurzu, kde se budete učit nový jazyk, tanec nebo třeba hru na hudební nástroj? S každou zvládnutou dovedností se totiž vaše sebevědomí zvýší. Jistě, možná narazíte i na něco, co vám hned nepůjde, ale když se budete soustředit na zdokonalování toho, v čem jste dobří, uvidíte, jak si budete připadat skvěle!

Zapomeňte na dokonalost

Podle psychologů bojují s nízkým sebevědomím velmi často perfekcionisté, kteří touží po dokonalosti nejen ve svém okolí, ale především u sebe. Jenže dokonalost neexistuje, a tak mají tito lidé pocit, že vlastně neustále selhávají. A to je pro sebevědomí špatná zpráva. Přijměte zkrátka fakt, že lidé a vlastně celý svět podléhají nedokonalostem, a bude vám lépe!

Mínění ostatních není váš problém

Sebevědomí by mělo vycházet z vás, nemělo by být vázáno na to, co si o vaší osobě myslí ostatní (však také okřídlené rčení říká, že co si o vás myslí jiní lidé, vás vůbec nemusí zajímat, to je jejich problém). Nepoměřujte svou vlastní cenu tím, jakou zpětnou reakci dostáváte od svého okolí, to je cesta do pekel.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat