Mít osobní kouzlo se dá naučit. Stačí ovládat tři jednoduché dovednosti

23.10.2017 | Vztahy

Neuropsycholožka Carmen Simon většinu svých odborných studií věnuje fenoménu osobního kouzla, kterým člověk může na druhé zapůsobit tak, že si jej budou pamatovat napořád. Poznatky publikovala i v několika populárních knihách a v té nejnovější tvrdí, že stát se nezapomenutelným při setkání s druhými vyžaduje ovládání jen tří jednoduchých dovedností.

Třemi zmíněnými dovednostmi je v prvním kroku schopnost třikrát zopakovat svůj názor a vždy ho podložit fakty, další věcí je překvapit naslouchajícího a dotazovat se na názor, poslední nezbytností je motivovat ho.

„Stále totiž platí, že první dojem je ten, který přetrvává,“ vysvětluje doktorka Simon.

Podle ní je nezbytné připravit si pro svůj názor fakta, tedy pravdy podložené skutečnou zkušeností či pozorováním. „Lidem pomáhá pamatovat si to, co říkáte, když to opřete o fakta a nikoli o názor či abstraktní tvrzení,“ doplňuje.

Dobré je také připravit si něco překvapujícího. „Je nezbytné se pak také dotazovat, protože tím posluchače zatahujete do konverzace a opět je přinutíte pamatovat si vás,“ tvrdí neuropsycholožka ze San Franciska.

Posledním uměním úspěšných je schopnost druhé motivovat. „Podle vědeckých důkazů platí, čím jsou lidé více inspirováni, motivováni a nadšeni tím, co říkáte, tím lépe si vás budou pamatovat,“ dodává doktorka Simon.

První rande? Máme jen 12 minut

Udělat dojem se snažíme nejen při pracovních setkáních či na návštěvách a večírcích, kde jsme někomu představováni. Klíčový je první dojem také během rande naslepo. Řada studií z posledních let dokazuje, že si lidé skutečně vytvářejí obraz a úsudek o druhých v řádu vteřin až několika málo minut. V praxi to znamená, že štěstí přeje především připraveným a těm, kdo se umějí uvolnit a projevit přirozeně hned po setkání. Podle britského průzkumu máme na udělání dojmu na prvním rande jen prvních dvanáct minut.

A na co je dobré si dát pozor hned v úvodu? Nejvíce lidí si všímá toho, zda se protějšek vlídně usmívá. Nemusí jít o žádné potutelné či praštěné úsměvy od ucha k uchu, ale sympatický úsměv je zásadní pro dvě třetiny svobodných na prvním rande. Následně si po vztahu toužící lidé všímají přímého pohledu do očí, čtvrtina věnuje zvýšenou pozornost také tónu hlasu.

Téměř ihned většinu lidí odpudí nepříjemný tělesný zápach a nepříjemný dech z úst. To jsou největší zabijáci sympatií. Následují klení, neochota se usmát a nesedící oblečení.

Stačí jen malé věci, které můžete udělat a které znamenají na prvním rande opravdu mnoho a při seznamování vás rychle posunou kupředu. Například dobrá tělesná hygiena, hygiena dutiny ústní, tím projevíte úctu k druhým i péči o sebe. Také je dobré obléknout se do něčeho pohodlného a slušivého, v čem se budete cítit uvolněně a příjemně. Oční kontakt znamená upřímnost a důvěryhodnost,“ uvedla k průzkumu pro britský list Daily Mail psycholožka Donna Dawson.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat