Žárlivost vyvolává strach, hněv a násilí. Přesto je to zřejmě evoluční výhoda

27.10.2017 | Vztahy

Žárlivost je velmi primitivní emoce, v níž ego vyjadřuje své majetnictví a strach ze ztráty něčeho pro něj velmi cenného. Vědce dlouhodobě zajímá, proč vůbec lidé žárlivost ve svém repertoáru emocí mají. Dokáže totiž vyvolávat nejen strach a nejistotu, ale také hněv a v extrémním případě i násilí. Výzkumem primátů etologové z Kalifornie došli k tomu, že žárlivost byla evolučně výhodná.

Výzkumem mozku primátů doktorka Karen Bales z Kalifornské univerzity zjistila, že žárlivost aktivuje dvě centra – kůru cingulárního závitu a boční septum. Obě centra přitom zaručují udržování pouta s druhým jedincem při ohrožování zvenčí.

„Cítit žárlivost by mohlo mít evoluční výhodu. Mohli jsme tuto emoci zdědit od předků, protože nám pomáhala chránit zdroje, naše domovy a děti,“ míní doktorka Bales z University of California.

Žárlivost má spoustu negativních důsledků a může dvojici také rozeštvat, ale z primitivního hlediska vyvolává potřebu věnovat pozornost partnerovi a pečovat o vztah.

„Cítit žárlivost by mohlo mít evoluční výhodu, protože naše dospělé partnerské vztahy často znamenají také zdroje, které by mohly být ohrožovány někým zvenčí… Žárlivost je emoční reakce na formu sociálního vyloučení, kdy je náš vztah ohrožován zvenčí,“ vysvětluje Bales.

Bohužel žárlivost produkuje v těle hormony testosteron a kortizol. Spojení mužského pohlavního a stresového hormonu podporuje agresivitu a hněv. Proto je žárlivost v mnoha případech důvodem domácího násilí.

Cesta k alkoholu?

Je u žárlivých lidí větší riziko, že sklouznou k alkoholismu? Vypadá to, že ano. Tedy podle vědců. Psychologové z Texasu totiž zjistili, že mezi žárlivostí, na vztahu závisejícím sebevědomí a problémy s alkoholem existuje silný vztah. A právě včasná identifikace osoby, jejíž sebevědomí závisí na tom, zda je partner oddaný a vztah funguje, může vést k prevenci alkoholismu.

Každý člověk zažívá jistou míru žárlení, když je jeho vztah ohrožen a partner projevuje náklonnost jiným směrem mimo vztah. Mnoho lidí žije ve vztazích, které nejsou zdaleka ideální, alkohol pak ale může sloužit jako úleva bolesti a napětí,“ tvrdí doktor Angelo DiBello z Houstonské univerzity.

Jenže řešení negativních emocí a psychického stresu alkoholem velmi často vede k alkoholismu.

„Lidé, jejichž sebevědomí záleží na vztahu, se obracejí k alkoholu proto, aby se vyrovnali s žárlivostí. Naše studie zjistila, že to platí hlavně pro ty žárlivé jedince, kteří jsou se vztahem nespokojeni, jejichž partner jim je méně oddaný a kteří nezažívají s partnerem plné propojení,“ uvedl doktor DiBello.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat