Rozvod ano, nebo ne? Jak se správně rozhodnout

19.10.2017 | Vztahy

Nevhodné chování z partnerovy strany, nevěra, hádky o peníze, snaha změnit toho druhého či totální ochabnutí citů. Pro důvody k rozvodu zkrátka nikdo nemusí chodit daleko. Jsou tu a budou. A zpravidla jim předchází jedno zásadní rozhodnutí: zachovat manželství, nebo se rozvést? Takhle otázka má odpověď!

Rozpolcenost se dostavuje vždy, když člověk uvažuje o tom, zda vztah ukončit či nikoli. Je to pochopitelné, vždyť v sázce je tak mnoho! Taková rozpolcenost je proto vždy lepší než ukvapená rozhodnutí, přičemž zmíněné období nejistoty může trvat různě dlouho. Aby se ale nejednalo o celou věčnost, platí zásady pro rozhodování dilematu manželství/rozvod. A právě ty poskytuje mezinárodně uznávaná americká odbornice na mimomanželské vztahy Peggy Vaughan. Čeho by se podle ní měl každý držet? Takhle to „rozseknete“ správně!

Rozhodujte se sami

To znamená bez ohledu na to, co si myslí druzí.

Nespěchejte na své rozhodnutí

Týden, dva, měsíc? Záleží, co dělá dobře právě vám. Pokud cítíte, že na rozhodnutí ještě není ten správný okamžik, nechte věci pouze plynout a resumé odložte na později.

Získejte o své situaci tolik informací, kolik je možné

Proč partner udělal tohle a tamto? Jak se mohlo stát, že se uchýlil ke lži, nebo si našel milenku? Ptejte se a pátrejte po příčinách a důvodech. Nic totiž není jen černé nebo bílé.

Zvažte emocionální aspekt

Bude vám osobně lépe, když se odstěhujete a požádáte o rozvod? Cítíte se na tak závažnou změnu svého života? Na tyto otázky si odpovězte naprosto upřímně.

Zvažte praktické záležitosti

Jedná se hlavně o otázku peněz, dětí a dalších věcí, například bydlení. (Je třeba zmapovat své možnosti a popřípadě oslovit někoho s prosbou o pomoc.)

Nezakládejte své rozhodnutí na minulosti

„Nikdo nemá křišťálovou kouli, aby viděl, co mu přinese budoucnost, ale jistá znamení vám mohou posloužit jako vodítko,“ popisuje Peggy Vaughan s tím, že pokud plánujete rozvod, je nutné přihlédnout k některým zásadním věcem. Jakým?

  • Vidíte u partnera a u sebe ochotu mluvit o tom, co se stalo, a snahu poučit se z toho?
  • Vidíte ochotu využívat informace konstruktivním způsobem, ne jen snahu trestat jimi za minulé prohřešky? (Čili opravdu řešíte jen jeden zásadní a aktuální problém, nebo vytahujete už dávno promlčené?)
  • Dokážete si připustit i svoje vlastní chyby?

V případě, že odpovídáte „ano“ a zároveň si dokážete představit, že by se váš vztah mohl přes problém(y) přenést, máte šanci na jeho záchranu, pokud vy i partner budete chtít.

Rozhodnutí zůstat nebo odejít je složité a komplexní. Ale pokud člověk pečlivě zváží všechny uvedené faktory, osobní hodnoty a priority, pomůže mu to rozhodnout se v situaci co možná nejlépe,“ uzavírá výše zmíněná odbornice, která tento manuál popsala ve své knize Mýtus monogamie. Tak co, už máte jasno? Pokud ne, napište si na kus papíru pro a proti. Obvykle to zabírá…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat