Proč ženy nechtějí opouštět partnera, který jim ubližuje

09.11.2017 | Vztahy

Odejít? Neodejít? Nechat si ubližovat a trpět? Opustit partnera, který se nechová zrovna jako gentleman, může být složitější, než se ve skutečnosti zdá. Proč vlastně mnohé ženy trpí jako zvíře a setrvávají tam, kde to nemá cenu?

„Je snadné poradit někomu, kdo je ve vztahu třeba zneužívaný, aby z něho odešel. Koneckonců, proč zůstávat s člověkem, který ubližuje? Bohužel, tohle rozhodnutí nemusí být jenom černé nebo bílé,“ říká klinický psycholog David B. Wexler ze San Diega s tím, že na vině je především pět důvodů.

Není vytvořen krizový plán

Zaprvé, není to bezpečné. „Místo toho, abyste odsuzovali svoji přítelkyni za nerozhodnost nebo otálení, zamyslete se, zda dotyčná jen nezvažuje nejbezpečnější postup,“ uvádí zmíněný psycholog s tím, že mnohé ženy se obávají o své zdraví i život ve chvíli, kdy hodlají svého partnera opustit. Ten pochopitelně může být agresivní a majetnický.  

Partner se jeví jako pronásledovatel

Mezi další časté důvody, proč Kamila, Petra nebo Miriam nechce od násilníka nebo psychického teroristy odejít, je obava ze sledování.

Bude mě opuštěný přítel pronásledovat? Zaútočí na mě? Zničí mou pověst? Právě tyhle myšlenky často procházejí myslí obětí, které uvažují o ukončení vztahu,“ dál popisuje David B. Wexler a dodává, že v takovém případě nemá nešťastná žena zavedený bezpečnostní plán. Tedy aspoň prozatím.

Chybí finance a děti trpí

Třetí příčinou setrvávání tam, kde to nemá smysl, je strach o hmotné zabezpečení, finanční fixace na partnera či zajištění domácích mazlíčků. Je toho víc, co znemožňuje „sebrat se a jít“.

„Pokud je někdo finančně závislý na příjmech svého druha, logicky se u něj objevují obavy o budoucnost a zajištění základních lidských potřeb. Tyto praktické otázky se násobí ještě víc, když jsou v domácnosti děti,“ objasňuje klinický psycholog s tím, že sdílení zodpovědnosti za děti může být tím nejsilnějším protiargumentem, který se v takovém případě může vyskytnout.

Přichází stydlivost

David B. Wexler říká, že se nikdy nesetkal s obětí, která se necítila aspoň trochu ostudně za své postavení, ve kterém se nacházela. Mnohé ženy si říkají, co tomu asi řeknou lidi? Také nechtějí čelit otázkám typu: „Proč jsi s ním zůstávala? A co ti vůbec udělal?“ Kdyby tahle životní fáze šla přeskočit, udělaly by to všechny oběti.

Partner je stále milován

Láska občas nemá logiku. Proto některé ženy stále cítí pouto a vazbu ke svým partnerům, a to navzdory všem typům špatného zacházení z jejich strany.

„Nicméně pokud se zneužívající zabývá jak fyzickým, tak i psychickým zneužíváním, vztah je naprosto nemožný opravit,“ dodává David B. Wexler a přidává názor, že jedinou šancí ze strany násilníka je převzít zodpovědnost za své chování, vynaložit nemalé úsilí na změnu a projevit upřímnou empatii k tomu, jaký vliv má jeho chování na celý vztah. Pak je prý obnova vztahu možná.  Jinak se jedná o boj s větrnými mlýny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat