Konec romantiky. Přitažlivost k druhému pohlaví nám určuje DNA

23.11.2017 | Vztahy

Znáte ty romantické filmy, ve kterých do sebe dva omylem vrazí na ulici a hned je ruka v rukávě? Tak to by v reálu mohlo fungovat jen v případě, že oba účastníci mají kompatibilní DNA. Je láska na první pohled opravdu jen mýtus, kterému věříme úplně zbytečně?

Kolikrát už jste vyrazili na rande „naslepo“ s někým, kdo se zdál být perfektní? Potencionální adept na vážný vztah měl buď dokonalý profil na seznamce, nebo o jeho superlativech básnila vaše kamarádka, která vám schůzku dohodila s tím, že se k sobě úžasně hodíte. Když jste se však s dotyčným setkala tváří v tvář, nebylo bohužel o nějaké chemii a elektrizující přitažlivosti ani stopy. Jak to, že člověk, který k vám podle všeho dokonale pasuje, vás vůbec neosloví? Není to vyšší záměr, může za to genetika!

První dojem dvakrát neuděláš

Závěry nejnovější americké studie publikované v časopise Human Nature naznačují, že existuje souvislost mezi určitými genetickými znaky a atraktivitou. To znamená, že vaše deoxyribonukleová kyselina, běžně označovaná jako DNA, vám „nadiktuje“, zda se vám váš společník bude líbit, nebo naopak. Výzkumníci z Kalifornské univerzity k tomuto překvapivému stanovisku došli na základě zajímavého experimentu, při němž sledovali 262 randících jedinců. Jak dostaveníčka pod dohledem probíhala?

Limit vypršel, nezdržuj a posuň se

Jelikož „nebyl čas ztrácet čas“, respondenti nejprve poskytli odborníkům vzorek DNA. Poté vyrazili na rande, na které měli vyměřené pouhé tři minuty. Během nich si dva jedinci sedli, položili si pár otázek, trochu se „oťukali“, a šli omrknout dalšího nápadníka. Po každém tříminutovém setkání se vědci vyptávali zúčastněných na dojmy i na to, zda by se s dotyčným chtěli znovu setkat. Když si všichni popovídali se všemi, došlo na analýzu získaných poznatků. A bylo to pořádné překvápko!

Ženy přitahují vůdci, muže zase citlivky

Vyšlo totiž najevo, že muži s genovou variantou spojenou s vedením a sociální dominancí byli u opačného pohlaví považováni za atraktivnější. Do kategorie žádoucích žen zase patřily výhradně takové, jejichž genová varianta byla spojená s citlivostí. Z toho jasně vyplývá, že to, jak na ostatní působíte (nebo oni na vás), má co se týče přitažlivosti pod palcem DNA. A není to zdaleka poprvé, co lékaři něco takového naznačili.

Jsi single? Vyčítej to DNA

Závěry průzkumu z roku 2014 uveřejněné v časopise Scientific Reports doslova uvádějí, že nositelé určitého genotypu v drtivé většině případů zůstávají single, svobodní a bez závazků. Proč? Zkrátka nejsou pro vztah stavění! Nejen tedy, že genetika dokáže „nařídit“, jestli lásku k životu vůbec potřebujete, ona vám i určí, koho si vybrat! Jako by už seznamování nebylo tak dost složité…

Naše poznatky potvrzují, že genetika a atraktivita jsou ve spojení. Rozhodně tím ale nenaznačujeme, že byste se měli chovat nepřirozeně jenom proto, abyste dostali pozvání i na druhou schůzku. Existuje mnoho dalších faktorů, které přispívají k úspěšnému seznamování, včetně společných koníčků a vyznávání stejných životních hodnot,“ vysvětluje autorka studie a psycholožka působící na zmíněné univerzitě Karen Wu. Takže jo, i když se vaše genetika během rande bouří, pořád můžete udělat dojem…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat