První společné Vánoce. Jak je zvládnout bez zbytečných dramat

25.11.2017 | Vztahy

Konečně je to tady. Po letech svátků strávených odděleně, každý u vlastní rodiny, budete na Štědrý den jen dva – vy a váš partner/vaše partnerka. Zní to úžasně a idylicky. Jenže občas se může mnohé pokazit, ani nevíte jak. A místo míru a pohody máte Vánoce plné hádek a slz. Jak tomu předejít?

„To u nás se kapr vždycky obaloval. Moje máma dává do salátu jogurt, ne majonézu. Proč musejí být na stromečku tvoje ozdoby? A proč pojedeme nejdříve ke tvým rodičům a ne k našim?“ To jsou jen některé z nenápadných vět, které mohou zažehnout nepříjemný spor zrovna na Štědrý den, kdy si máte užívat pohod a vzájemné lásky. Co s tím?

Pokoj plný vzpomínek

Vánoce jsou časem, kdy spousta z nás vzpomíná na dětství a také blízké, kteří už mezi námi nejsou. To je v pořádku, klidně buďte nostalgičtí. Vzpomínejte, ale nenořte se do vzdálené minulosti. Zavzpomínejte také na to, co vás uplynulý rok spojilo. Proč nepověsit na stromek třeba mušli, kterou jste našli na pláži během dovolené? Nebo si zkrátit čekání na Ježíška fotkami z léta?  Zkrátka se soustřeďte na svou minulost, ne na tu smutnou. Nálada celého dne bude mnohem veselejší a odlehčenější.

Rodinné tradice? Ano, ale…

Vánoce jsou spojeny se spoustou tradic. Ovšem ty se rodinu od rodiny podstatně liší. Od různé podoby svátečního menu až po pořadí událostí. Neřešte podobu Štědrého dne na poslední chvíli, ale plánujte dopředu. Rozhodně se žádný z vás nemusí svých tradic zcela vzdávat, prostě vyberte ty, které zachováte tak, aby byly spokojené obě strany.

Nový začátek

A když už jsme u tradic – založte nějakou vlastní, která bude jen a jen vaše. I kdybyste měli jít ráno o Štědrém dnu na procházku k řece nebo odpoledne poslouchat koledy do nedalekého kostela, všechno se počítá. Můžete také netradičně ozdobit stromeček nebo si zdobení zpříjemnit sklenkou vína a oblíbeným filmem, který vůbec nemusí být vánoční. Je to jen a jen na vás. Jen nezapomeňte, že se na nové tradici musíte shodnout oba!

Moje rodina, tvoje rodina

I když jste se rozhodli strávit Vánoce ve dvou, neznamená to, že se můžete zcela odstřihnout od svých rodin. Ovšem nenechte spory o tom, kdy půjdete čí rodiče navštívit, zkazit sváteční pohodu. Co takhle vyhradit Štědrý den celý jen a jen jeden pro druhého a na rodinné návštěvy vyhradit jeden z vánočních svátků? Víte, že vaše maminka dělá na Štěpána úžasnou kachnu a partnerova maminka je nepřekonatelná ve svíčkové, kterou vždycky dělá na Boží hod? Výborně. Máte od čeho se odrazit.

Když se plány pokazí

Máte všechno pěkně nalajnované a vše směřuje k pohodovým Vánocům. A pak se něco úplně pokazí. Ano, stane se. Není to konec světa, prostě se přizpůsobte nové situaci. Jednou na to zaškobrtnutí během prvních společných svátků budete vzpomínat s úsměvem a budete jím bavit své děti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat