Naučte se zůstat v klidu i během divoké hádky

04.01.2018 | Vztahy

Umíte se správně hádat? Pokud konflikt zpravidla končí tím, že říkáte věci, které ani nechcete, možná byste uvítali pár rad, jak udržet chladnou hlavu. Proč je tak důležité správné dýchání i včasné složení zbraní?

Hlasité výměny názorů jsou nevyhnutelnou součástí života. Bohužel. Nebo bohudík? „Hádky a argumenty jsou důležitým prvkem zdravého partnerství. Dokonale totiž odhalují problémy, na kterých opravdu záleží,“ uvádí britský vztahový kouč Andrew G. Marshall. Jenže jak v daném okamžiku ovládat své emoce, když vzduchem létají výčitky i talíře? Pokud patříte k těm, kteří ve vzteku často řeknou něco, čeho později nesmírně litují, mohl by se vám hodit psychologický „hádací manuál“. Jakých zásad se držet?

Dýchejte hezky zhluboka. Hodně

Mělké a zrychlené dýchání patří mezi obvyklé reakce těla, když je člověk nervózní. Tento přirozený jev však nervy nijak nešetří – právě naopak. Hluboké nádechy nosem a výdechy ústy jsou vynikajícím prostředkem, jak snížit hladinu stresových hormonů adrenalinu a kortizolu. Myslete na to, až zase dojde na nějakou „ostřejší“ debatu, vážně to uklidňuje!

Nechte oponentovi prostor k vyjádření

Když někdo cítí, že není poslouchán, zpravidla začne mluvit o to více nahlas. Držte se tedy pravidla, že jeden mluví, druhý poslouchá. Žádný problém se nerozhřeší bez aktivního poslechu, protože jedině při něm můžete „sesbírat“ všechny potřebné informace pro inteligentní reakci. S tím vlastně souvisí i další bod.

Klaďte otázky a vyžadujte odpovědi

Otevřené, nebo chcete-li tázací otázky, mohou přispět ke zdárnému vyřešení konfliktu. Dávají „protivníkovi“ na vědomí, že ho plně vnímáte a respektujete jeho názory i myšlenky. Vyptávejte se tedy na všechno možné, zjišťujte fakta a okolnosti. Tak váš spoluhráč nebude odpovídat jen uraženými gesty. A právě díky tomu se oba rychleji doberete k nějakému výsledku.

Nezvyšujte hlas, když to není nutné

Vyřčená slova, řeč těla i váš postoj k věci hraje velkou roli. Jenže pozor, i tón hlasu vám může pomoci, nebo hodně uškodit. Osoba, s níž se hádáte, na hlasité „výlevy“ bude reagovat úplně stejně, tudíž se snažte mluvit klidně a tišeji, jako při běžném rozhovoru. Je hodně pravděpodobné, že partner vás při debatě co nevidět napodobí, což bude znamenat první krok ke smíru.

Vzdejte se, když to nikam nevede

Bylo by asi naivní myslet si, že každá hádka končí vždy „happy endem“. Pokud máte pocit, že váš „odpůrce“ začíná být nepřátelský a konverzace je na mrtvém bodě, složte raději zbraně a vykliďte prostor. Není to zbabělost, jen prevence toho, že se celá situace ještě vyostří. Koneckonců, rčení o tom, že moudřejší ustoupí, určitě nevzniklo náhodou…






Celkem 11 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:56
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:49
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat