V zápalu vzteku si některé věci odpusťte

08.08.2021 | Vztahy

Když se rozzlobíte, nemáte jen špatnou náladu. Může také ohrozit vaši schopnost provádět každodenní úkoly. Co byste nikdy neměli dělat, když jste pod vlivem hněvu?!

Internetová encyklopedie hněv popisuje jako silnou afektivní reakci na překážku, která se staví do cesty při dosahování nějakého cíle, nebo brání rozvíjení jednání. Jde o emoci, jejímž původním smyslem bylo připravit jedince na útok. No, není třeba brát to tak doslova! Tohle v žádném případě v afektu nedělejte!

Neměli byste spát

Spánek může posílit nebo „zachovat“ negativní emoce, což naznačuje studie v časopise Journal of Neuroscience. Podle všeho spánek podporuje vzpomínky, zvláště ty emocionální. Takže když půjdete spát naštvaní, negativní zkušenost ve vás ještě zesílí a o to negativněji zapůsobí na vaši psychiku. Experti přes mozek dokonce podotýkají, že při extrémním vzteku je dobré posunout odchod do peřin o několik hodin.

Neměli byste řídit

Ovládání motorového vozidla, když s vámi cloumá vztek, může být nebezpečné. Výzkum ukazuje, že naštvaní řidiči více riskují a mají více nehod. „Když jste naštvaní, jste připraveni na útok, takže není vhodné usedat za volant,“ říká David Narang, klinický psycholog z americké Kalifornie. „Kromě toho, hněv dává člověku tunelové vidění  díváte se rovně dopředu a možná nevidíte pěší nebo jiné auto přicházející do periferního vidění,“ podotýká odborník. Jste tedy nebezpeční jak pro sebe, tak i pro okolí.

Neměli byste jíst

Co uděláte jako první, když vás vytočí šéf? Sáhněte po čokoládě? Tak to je typický následek hněvu! „Když jsme naštvaní, často tíhneme k nezdravému jídlu, jídlo,“ říká Kathy Gruver, která je doktorkou v oblasti přírodního zdraví. Podle této americké odbornice má každý, koho sužuje vztek, chuť na potraviny s vysokým obsahem cukru, tuků a uhlohydrátů. Výsledkem je průjem nebo zácpa. A později i velký zadek…

Neměli byste se hádat

„S někým komunikovat, když máte potíže s modifikací svého hněvu, vyústí v to, že řeknete věci, kterých budete litovat,“ podotýká newyorská psycholožka Christine M. Allen s tím, že je-li to možné, odložte veškeré rozhovory na později. Možná budete potřebovat hodinu, dvě, den. Využijte čas, abyste aktivně uklidnili mysl a tělo, to je ta nejlepší strategie.

Neměli byste zveřejňovat svůj stav na sociální síti

Publikování svých pocitů – veřejně – nevěstí nic dobrého. Okolí se ptá, co a proč se stalo. Radí, nebo se snaží neohrabaně pomoci, čímž váš vztek ještě může přiživit. Proto je dobré radši na svém profilu nesdělovat, co si zrovna myslíte. Špatné období si tak klidně můžete prodloužit o hezkých pár dní. A co dalšího byste ve vzteku rozhodně dělat neměli? Nepijte alkohol, neignorujte svůj krevní tlak a hlavně situaci nezveličujte. Každý problém má své řešení.

Zdroj: sciencedirect.com/science/article/pii/B9780124171886000128, healthline.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat