Vztah s narcisem nekončí dobře. Kdy je lepší vzít nohy na ramena

19.03.2018 | Vztahy

Nejdřív vám nosil květiny a zval vás na večeře, kdežto teď na vás nenechá nitku suchou? Podle něj všechno děláte špatně a to, že vztah neklape, je hlavně vaše vina? Možná jste na lep sedli narsicovi! Můžete jeho velké ego zkrotit, nebo je lepší vzít nohy na ramena?

Narcistická porucha osobnosti není pro partnerské soužití ničím pěkným. Odborníci ji charakterizují jako „duševní poruchu“, kvůli které lidé sami o sobě smýšlejí jako o bytostech vyšších, nadřazených a výjimečných. Chtějí být obdivováni a mají nedostatek empatie vůči druhým. S partnerem rádi manipulují, což hlavně v prvních měsících vztahu vůbec není poznat.

Diagnóza, která nepotěší

Jak se partnerství vyvíjí a prohlubuje, vyvstávají na povrch všechny negativní vlastnosti narcise, který svoje vlastní chyby nepřiznává. Jak přesně se takový člověk musí chovat, aby mu klinicky diagnostikovali právě narcismus?

Podle Americké psychiatrické asociace jsou v hledáčku expertů hlavně následující rysy. Přehnaný pocit vlastní důležitosti, neustálá potřeba uznání, poukazování na osobní úspěchy a talenty (které ani nemusí být valné), zaujatost vlastní krásou, pocit nadřazenosti, využívání ostatních ve svůj prospěch, neschopnost a neochota vnímat pocity druhých, arogance. Kde se tohle všechno vzalo?

Já jsem já. A kdo je víc?

První semena narcismu jsou zaseta již v dětství. Buď se to týká zanedbávání péče ze strany rodičů, nebo naopak nezdravé upřednostňování jejich potřeb nad vlastními. Výzkum zveřejněný v roce 2013 v časopise Journal of Personality and Social Psychology však poukazuje na to, že narcismus není vždy snadné odhalit tak, aby člověk mohl vzít nohy na ramena.

V podstatě hodně partnerů narcisů udává, že když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. V počátcích vztahu jsou to samé dárky, komplimenty, dovolené a velkorysá gesta. Pak se vše promění na výčitky a sobectví. Mít vztah s narcisem následně vážně může poškodit vaše vlastní smýšlení o sobě samých.

Narcisovy sliby. (Ne)berte je vážně!

To neznamená, že každý vztah s osobou, jíž je narcismu diagnostikován, je odsouzen k zániku. Pokud dotyčný egoista uzná svůj problém a hodlá ho řešit s pomocí terapie, existuje šance na záchranu. Bez odborné pomoci se to však nikdy neobejde.

Příznaky narcismu – sobectví, nedostatek empatie či velké ego nezmizí ze dne na den. A hlavně, vy sami musíte chtít v takovém vztahu pokračovat. Vzájemná spolupráce obou partnerů je v takovém případě naprosto zásadní.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat