Největší rozvodové omyly, které konec manželství zkreslují

18.03.2018 | Vztahy

Manželství je skvělá věc. Jenže nežijeme v ideálním světě, a tak spousta manželských párů, které do této instituce vstupovaly s tím, že budou spolu dokud je „smrt nerozdělí, po nějaké době zjišťuje, že se jejich život ubírá jinak, než by chtěly, a svůj svazek raději ukončí rozvodem.

Takto – z mnoha důvodů – končí téměř polovina manželství. Rozvod je poměrně složitá záležitost (nejen právně, ale především emočně pro všechny zúčastněné strany), a i když se jeho vnímání obecně hodně posunulo, pohled na problematiku ukončení svazku manželského pořád zkreslují nejrůznější mýty a omyly. Kterým je nutné přestat konečně věřit?

Rozvod se rovná jedno velké selhání

Spousta žen i mužů, kteří rozvodem prošli, si s sebou nesou jakési stigma člověka, který selhal, něco pokazil nebo nedokázal vyřešit. Jenže to je velmi zjednodušený pohled! Jednak jsou v manželství vždycky dva, jednak jsou věci, které člověk ani při největší snaze neovlivní. A co víc, v některých případech je rozvod pravým opakem selhání – například když žena najde sílu opustit muže, s nímž celé roky zažívala domácí násilí.

Po rozvodu přijdeš o přátele

Skuteční přátelé budou po vašem boku stát, ať se děje cokoli. A že jste rozvedení, jejich mínění o vaší osobě nezmění. Jistě, možná se z vašeho života nějací ti známí vytratí, ale upřímně řečeno, po takových se vám nejspíš dlouho stýskat nebude, když vás dokázali v tak těžké situaci jednoduše opustit.

Najít si někoho po rozvodu je skoro nemožné

Ale hloupost. Vezmeme-li v úvahu, kolik rozvodů se denně odehraje, pak by osamělí lidé byli prakticky v přesile nad těmi, kteří žijí v nějakém druhu partnerství. Záleží spíš na každém člověku, jak rychle se s rozvodem vyrovná a začne zase důvěřovat ostatním natolik, že bude připraven vstoupit do nového vztahu. A že už vám není dávno třicet? No a co! Na to, abyste našli toho pravého nebo tu pravou, neexistuje věkový limit!

Být single je strašně depresivní

Jak pro koho. Jistě, může se stát, že po letech či desetiletích, jež jste trávili po boku partnera nebo partnerky, může nezadanost působit nezvykle a možná i depresivně. Ale to neznamená, že to tak bude napořád! Být single může být naopak docela osvobozující (zvláště pro ty, co prožívali nešťastné manželství, o tom s domácím násilím ani nemluvě). Ujasníte si, co chcete, srovnáte si myšlenky, najdete ztracené sebevědomí… A až budete připraveni, můžete se vesele pustit do hledání nové lásky!

Rozvod vždycky zničí život dětem

Není třeba si nic namlouvat – rozvod vaše děti velmi citelně zasáhne. Ale je na vás a vašem partnerovi/vaší partnerce, jak celou situaci zvládnete. Jestli dokážete i přes vzájemné vztahové neshody zůstat milujícími rodiči, kteří si neberou potomky jako rukojmí a nevyužívají je v boji proti sobě. A upřímně řečeno, občas je skoro horší, když spolu manželé zůstanou jen proto, že mají děti. Ty totiž moc dobře vnímají, co se doma děje, a žít v domácnosti plné nenávisti, urážek a hádek je pro ně velmi vyčerpávající a zraňující…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat