Kritika a opovržení. Tyto způsoby komunikace dusí váš vztah

18.04.2018 | Vztahy

Zdá se vám, že vaše partnerství klape jako nikdy? Gratulujeme! Tento stav je možné udržet – tedy aspoň do té doby, než se někdo z vás uchýlí k toxickým druhům komunikace. Doopravdy máte přehled o tom, co ve vztahu nedělat?

Jednou jsi dole a podruhé nahoře. Tak to v životě a ve vztazích prostě chodí. K tomu, aby však člověk žijící v páru vybruslil z mnoha nepříjemných situací, je zapotřebí komunikace, ochota i úcta k partnerovi. Na druhé straně vztahům škodí nedůvěra, pohrdání, či třeba takový psychický i fyzický nátlak. To ale rozhodně není všechno.

Známý americký terapeut a psycholog John Gottman identifikoval čtyři negativní způsoby komunikace, které nazývá „čtyři jezdci apokalypsy“. Prý způsobují stejnou zkázu, jako například mor, válka a nákaza nevyléčitelnou nemocí. Na co si dát pozor?

Kritika

Pokud je tenhle malý ďábel pevně zakořeněný ve vašem vztahu, nedá se mluvit o naději na dlouhodobé soužití. Mnozí lidé sice říkají, že nejsou kritičtí, ale pouze upřímní, jedná se však o jakousi osobní pózu. Pokud partnera pořád jen peskujete a nenecháte na něm „nitku suchou“, jak se tak říká, vyjadřujete mu tím neúctu, snižujete mu sebevědomí a stavíte ho do defenzivy. Je snad tohle základ harmonického soužití?

Opovržení

Opovržení se popisuje jako subjektivní pocit výrazné morální převahy nad někým druhým. Možná to znáte z práce, když to šéfovi „ujede“ a dá vám najevo, že právě on je kvalitativně lepší. A přesně takhle to chodí i v partnerství. „Nic neuděláš dobře! Bože, takhle jsem si to opět nepředstavovala. Jsi prostě k ničemu.“ Opovržení nikdy nezpůsobí, aby se protějšek choval otevřeně, přejícně a vroucně. I tohle je toxické, tak pozor na to!

Agrese

Jste-li vy nebo váš partner agresivní, možná ten druhý reaguje stejně – ovšem s ještě větší agresivitou. Vzniká tak bludný kruh, který ještě víc podporuje nezdravé podhoubí vztahu. Lidé, kteří se snaží prosazovat své názory přes nátlak a sílu, se většinou obávají diskusí. Na to však pouhé „popíchnutí“ nestačí, vhodné je spolupracovat s odborníkem, který nastaví jasné hranice a rozklíčuje, v čem je onen zakopaný pes.

Kamenná tvář, chlad

Laxnost zabraňuje jakémukoli pozitivnímu posunu ve vztahu. Cokoli, co navrhnete, je ve vteřině smeteno ze stolu už jen pouhým pohledem. Dotyčný na nápady, inovace či přání nereaguje a nechce na ničem pracovat. To je pak těžké pořízení! Za tímto chováním může stát nějaký blok, který se, ostatně jako v předchozím případě, dá zlomit s pomocí terapií. Máte s tím zkušenosti?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat