Tipy pro lepší komunikaci. Konečně si doma začněte rozumět

06.05.2018 | Vztahy

Funguje to u vás doma tak, že jeden mluví „o voze a druhý o koze“? Zlepšete úroveň partnerské komunikace a konečně se navzájem pochopte! A začněte třeba tak, že vypnete svůj telefon.

Každý den je plný rozhovorů a komunikace, nebo alespoň tak by to mělo být. Kvůli technologiím typu e-maily, textové zprávy či messenger, však spolu lidé pomalu začínají mluvit na úrovni. Pak nemají trpět rodinné, přátelské i romantické vztahy! Schopnost slušně se vyjadřovat se vytrácí. Přitom ke zlepšení vlastních komunikačních schopností stačí tak málo! Vyzkoušejte těchto pět tipů, které doporučují odborníci!

Soustřeďte se

V důsledku využívání technologií se všichni stali mistry v multitaskingu. Dochází k neustálému rozdělování pozornosti mezi různé činnosti, což vztahům rozhodně neprospívá. Pokud po partnerovi něco chcete, plně se mu věnujte (a pochopitelně by to samé měl dělat i on), nechte mobil mobilem a ignorujte nepořádek v kuchyni. Když už debata, tak se vším všudy! Je totiž dokázáno, že pokud se při rozhovorech partneři rozptylují, vede to k prohlubování konfliktů mezi nimi.

Střídejte se ve vyjadřování názorů

Nešvarem mnoha hádek a sporů je fakt, že se jeden z partnerů (či oba) snaží svůj názor nebo námět prosadit silou. Jak? Zvýší hlas a „pořád si jedou tu svoji“, čili nechtějí pustit protějšek ke slovu. Takhle to ale nefunguje. Je to něco jako „pravidlo zipu“ v dopravě (pravidlo, které předepisuje řidičům, že se mají sjíždět do jednoho pruhu na přeskáčku). Nejdřív něco řekne partner, pak vy. A obráceně. Naslouchání vede k pochopení a otevírá obzor k novým poznatkům.

Svoje otázky a připomínky víc rozveďte

Nic nezastaví konverzaci jako řada otázek, na které se dá odpovědět pouze ano či ne. „Byl jsi naštvaný?“  Partner řekne buď jedno či druhé, a odmlčí se. To nikam nevede. Máte-li získat víc informací, ptejte se jinak. „Jak ses cítil?“ Tato možnost nabízí širokou škálu odpovědí! Udělejte to takhle párkrát za sebou a i partner si vezme inspiraci. Příště už se vás bude ptát jinak!

Pokud něco nevíte, řekněte to

Učený z nebe nespadl, emoce i pocity také mohou být zmatené…. V případě, že neznáte odpověď na partnerovu otázku, nebo se sami v sobě nevyznáte, jednoduše to přiznejte. Na tom není nic špatného!

Nezaměňujte své zkušenosti s ostatními

Empatie je skvělá, stejně jako vyjádření chápání bolesti. Nicméně, předpokládat, že víte vše o zkušenostech někoho jiného, omezuje vaši schopnost učit se a naslouchat. Dokonce, i když váš partner prošel podobnou situací jako vy, vaše zkušenosti jsou jiné, protože oba jste jedineční lidé. Proto nikdy nepodceňujte individualitu osoby, s níž mluvíte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat