Život bez partnera zvyšoval riziko infarktu až o čtyřicet procent

05.07.2018 | Vztahy

Manželství u starších ročníků výrazně snižuje riziko onemocnění srdce a cév. Je otázkou, zda to bude platit i nadále, ale život mimo vztah měl v minulosti neblahý vliv na zdraví tzv. single. Analýza zdravotního stavu dvou milionů osob v letech 1963 až 2015 prokázala, že lidé žijící v manželství trpěli chorobami srdce a cév o čtyřicet procent méně.

A podle autorů jde především o to, že v páru lidé vzájemně pečují o zdravotní stav toho druhého, častěji chodí k lékaři a svědomitěji se léčí.

„V lékařské praxi se ptáme na rodinný status jako samozřejmou věc, nepřemýšlíme o něm jako o rizikovém faktoru. Tato studie ale dokazuje, že lékaři by měli přemýšlet o tom, jaké další riziko s tím souvisí, jak to může ovlivnit výskyt prvního infarktu či mrtvice či jaký to může mít vliv na dlouhodobé zdravotní výsledky,“ uvedl profesor Mamas Mamas z Keele University v Newcastlu.

Mezi rizikové faktory pro rozvoj onemocnění srdce a cév patří věk, pohlaví, krevní tlak, hladina cholesterolu v krvi, diabetes a kouření. Je zřejmé, že u mnoha osob je rizikovým faktorem také to, zda žijí samostatně, nebo v páru. U starších ročníků to rozhodně platilo – ve studii byly zahrnuty osoby starší pětačtyřiceti let. Životní styl současných singlů ale může být odlišný. Na to, zda je stále nebezpečné žít sám, odpoví statistiky až za desítky let.

Klíč ke štěstí?

Manželství či dlouhodobé vztahy tedy podle všeho vážně prospívají zdraví. Ale zdá se, že i celkové pohodě lidského života. Tedy pokud jsou fungující a spokojené. Kanadští vědci tvrdí, že lidé žijící v manželství jsou výrazně šťastnější než ti, kteří snášejí slasti a strasti života sami.

Autoři nového výzkumu Shawn Grover a John Helliwell z Vancouveru jednak analyzovali data třiceti tisíc lidí v průběhu let 1991 až 2009, ale také použili výsledky výzkumu z let 2011 a 2013 zahrnující 328 tisíc Britů, v němž sledovali míru spokojenosti se životem.

Výsledky obou analýz hovoří jasně. Lidé žijící v manželství jsou výrazně spokojenější se životem a jsou celkově šťastnější než ti, kteří jsou single či ovdovělí nebo rozvedení.

„Zjistili jsme, že u lidí žijících v manželství nedochází k výraznému propadu spokojenosti se životem a štěstí, který se týká života lidí žijících mimo vztah, což naznačuje, že manželství může pomoci ulevit od některých těžkostí života ve středním věku, výhody manželství jsou dlouhodobé,“ tvrdí Grover a Helliwell.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat