Spánkový rozvod může pomoci i vašemu vztahu

28.07.2021 | Vztahy

Taky vás partner rozčiluje svým chrápáním, pozdními příchody nebo dlouho rozsvícenou lampičkou? Přistupte na spánkový rozvod! Co vám může přinést a kdy je dobré se mu naopak vyhnout?

Spánkový rozvod se týká neobvyklého uspořádání páru, kdy je dvojice rozdělená na samostatná lůžka, či dokonce místnosti. Podle mnoha výpovědí manželských a partnerských dvojic toto uspořádání lidem umožňuje klidně spát ve vlastním čase a vyhovujícím prostředí. Dalším důvodem pro spánkový rozvod jsou rozdílné spánkové preference. Možná, že váš protějšek spí lépe na měkkém lůžku, ale pro vás je něco takového nepředstavitelné. Nebo se věčně dohadujete o rozsvícených světlech. Má cenu se přemáhat? Zeptejte se sami sebe.

Konec spánkové deprivace?

Nedostatek spánku může způsobit podrážděnost. Hovoří se i o zvýšeném riziku různých fyzických onemocnění, jako je obezita a hypertenze. Proto někteří odborníci, i když ne všichni, zastávají názor, že oddělená lůžka mohou být vůči partnerství dokonce i prospěšná. Jak to?

Prý když spíte vedle partnera, můžete cítit povinnost s ním mít sex. Ale co když jste příliš unavení, nebo nemáte náladu? Riskujete, že sebe sama začnete nutit nebo přemlouvat, což může vést k méně vášnivému sexu. Spánkový rozvod tento problém vyřeší. Pokud nesdílíte jednu postel, sex není „samozřejmostí“, spíš se vy osobně snažíte vyhledávat situace a příležitosti, aby k němu došlo. Snad i proto mnohé páry udávají, že s oddělenými postelemi přišel vášnivější a frekventovanější sex.

Lepší perspektiva

Psychologové potvrzují, že ač to třeba zní bizarně, spánkový rozvod doopravdy může vést k lepší dynamice vztahů. Ostatně, vzpomeňte si na rčení, že nevíte, co máte, dokud o to nepřijdete. Když spíte v jedné posteli, intimní okamžiky nejsou příliš zvláštní, v opačném případě vynakládáte více úsilí a každý intimní okamžik je mnohem speciálnější než kdy dřív. Leckdo jako další benefit uvádí i to, že spánek na oddělených postelích vytváří prostor pro přemýšlení, což snižuje množství konfliktů. Ráno je totiž moudřejší večera. Každopádně by prý „sólo spánek“ měl být volbou, ne nutností.

Mějte však paměti, že ne všechny vztahy jsou stejné – a ne všechny podobný nápad unesou. Koneckonců, partnerství je tvořeno dvěma různými lidmi s odlišnými potřebami. To je důvod, proč byste neměli na oddělné postele vyvíjet tlak.

Zdroj: self.com, wellandgood.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat