Partnerovo zpocené tričko může omezit psychologický stres

31.10.2018 | Vztahy

Zvládat psychologický stres bez partnera nebo v době, kdy se partner na delší dobu vzdálí z domova, může být mnohem obtížnější. Ale zamilované dvojice mají vyhráno, pokud si stresem trpící partner vyhrabe z koše s prádlem zpocené tričko svého protějšku. Pakliže je žena a začne k tričku svého muže čichat, výrazně se uklidní a stres nemá tak intenzivní symptomy.

Švédští vědci zjistili, že pokud je žena zamilovaná a ve vztahu se cítí jistě, funguje to spolehlivě. Pokud není, může ji pach partnera ještě více popudit. U mužů podobný účinek zatím prokázán nebyl, je ale možné, že podobný efekt funguje i u gay párů, ačkoli to empiricky ověřeno nebylo.

Úleva po prvním přičichnutí

Vědci ze Stockholmu zjistili, že pokud si psychicky vystresovaná žena přičichne k potu svého partnera – třeba z trička – pak se výrazně uklidní. A nejde jen o placebo efekt subjektivních pocitů. Její mozek vykazuje mnohem klidnější činnost a v krvi klesá hladina stresových hormonů.

Autoři to prokázali tak, že stresovaným ženám dávali čichnout k látce, kterou nosili různí muži. Některé ženy dostaly látku s potem svého partnera, ale netušily o tom. Ovšem pouze ty ženy, které si čichly k látce s potem milujícího partnera, se výrazně uklidnily.

Připoutána k partnerovi

„Podle našich nejlepších vědomostí je tohle první studie, která přímo dokazuje, že pach partnera, kterého dotyčná žena miluje, pomáhá ulevit od psychofyziologického stresu, zvláště u osob, které jsou k partnerovi bezpečně připoutány,“ tvrdí autoři ze Stockholmu ve studii publikované odborným časopisem Physiology Behavior.

Bezpečné připoutání je důležité. Osoby, které mají úzkostný či vyhýbavý typ vztahu, reagují na partnerův pot naopak zvýšením stresu.

Řada žen přitom tohle chování provozuje automaticky, aniž tuší, že to má vědecký základ. Zamilované ženy nezřídka oblékají partnerovo použité tričko v čase, kdy jsou bez něj samy doma.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36
281 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat