Co všechno o vašem vztahu vypovídají hádky

19.10.2018 | Vztahy

Ukazatel toho, jak na tom ve vztahu jste? Obtěžující hádky! Berte je jako příležitostí, díky které se dozvíte, jak silné, či naopak slabé vaše partnerství je!

Hádka, konflikt, výměna názorů. Nic z toho není nutné považovat za „nutné zlo“. Vždyť taková rozepře může odhalit, jak si ve vztahu stojíte. Takže, jak to probíhá právě u vás?

Opakované hádky

Ať už jsou to vousy v umyvadle nebo pozdní příchody k pracně připravované večeři, opakované hádky svědčí o tom, že to s vámi protistrana nemyslí tak úplně dobře. „Jistě, v podstatě se jedná o maličkosti, nicméně ignorování požadavku partnera, i když je to drobnost, vyvolává pocit neúcty k druhé osobě,“ říká Marni Amsellem, licencovaná psycholožka z New Yorku s tím, že pokud partnerovi neustále říkáte, že vám vadí tohle či ono, ale on to přehlíží, je vhodný čas na vážnou debatu.

Znovu zopakujte, že vám daná věc vadí, ovšem zkuste přihlédnout k tomu, proč se protistrana chová tak, jak se chová. Za problémem vždy může stát stres či nějaká jiná záležitost. Proto hned neútočte!

Potlačování emocí

Výzkumníci z Kalifornské univerzity zjistili, že páry, které si situaci vyříkají hned, jak dojde k hádce, vykazují menší náchylnost ke kardiovaskulárním problémům. Poukazují tak, že potlačování emocí při rozepřích není to nejlepší. Zkuste na to navést řeč, pokud váš partner při během hádky odchází. Pravděpodobně neumí popsat své city, a proto „ukazuje záda“.

Možná se taky bojí, že hádka bude trvat věčnost – a jeho čas je přece drahý. V tomto případě vázne komunikace. Promluvte si spolu o tom, a vždy, když se začnete debatovat, navrhněte, že si vše vyříkáte v určitém časovém intervalu (například 10 minut). Když muž ví, jak dlouho bude daná činnost trvat, pomůže mu to v tom, aby se otevřel.

Až příliš laciného humoru

Používání humoru k překlenutí situace může zabrat, nicméně v případě, že si jeden nebo druhý „dělá blázny“ a na každou větu reaguje vtípkem, ze kterého opovržení jen srší, vytratil se z vašeho vztahu vzájemný respekt. Nikdo nemá chuť toho druhého poslouchat, natož navrhovat nějaká řešení.

Zjistěte, jestli se vy nebo on tak nechováte vinou nějakého nedořešeného sváru z minulosti. Poté konkrétně pojmenujte, co vám na sobě vadí, a zmiňte se, co od partnerství očekáváte. Pokuste se najít společnou řeč, to trochu pročistí vzduch. Mimochodem, výzkumníci z Univerzity Waterloo naznačují, že pokud se zaměříte na přemýšlení o budoucnosti (vize, co spolu ještě chcete zvládnout, probádat a poznat), přispívá to k lepším pozitivním odezvám.

Jedna osoba je klidná, druhá se stáhne

Tohle je jako tvoření koleček v blátě. Když se jedna osoba pokusí být konstruktivní tím, že klidně vyřeší danou záležitost, ovšem druhá se vyhne angažovanosti nebo úplně opustí boj, konflikt může potenciálně zůstat nevyřešený. Za nechutí dohadovat se obvykle stojí stagnace na vztah jako takový. Trvejte na vytváření kompromisů a chvilek, během kterých si budete sdělovat, kam se váš vztah ubírá. Asi jste oba zapomněli na šťastnější časy. Proto se snažte na denní program zahrnout i víc kompromisů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat