Emotikony pomáhají mužům pochopit, co si ženy myslí

18.09.2018 | Vztahy

Emotikony mají pomáhat lidem k pochopení emočních odstínů textové komunikace. Protože při výměně zpráv prostřednictvím moderních technologií nevidí příjemce sdělení do tváře odesílatele a neslyší také jeho hlas, nemůže z písmen vyčíst řadu důležitých informací. Emotikony tedy mají pomáhat odesílateli zprávy přesněji vyjádřit a příjemci zprávy přesněji pochopit konotace.

Psychologové z Illinois teď prokázali, že mozek velmi silně reaguje na ironické emotikony a chápe je stejně dobře jako vyloženě ironický hlas.

Vědci sledovali činnost mozku osob, které četly text s ironickými emotikony. V jiném pokusu pak sledovali činnost mozku při poslechu ironické intonace. V obou případech mozek reagoval stejně aktivitou specifických center.

Nejčastějším emotikonem s ironickým významem je přitom mrkající očičko.

„Neřekl bych přímo, že emotikony jsou jako slova, ale můžou být využity jazykově. Emotikony můžou vyjádřit ironii nebo sarkasmus v psaném formátu stejně, jako když pomocí intonace vyjadřujeme ironii při hovoru,“ tvrdí doktor Benjamin Weissman z University of Illinois.

Mozek reaguje na ironii velmi silně. Ale zpracování této informace mu trvá. Jako by primární informaci musel zhodnotit znova poté, co za ní uvidí ironický emotikon. Stejná věta s pozitivním a negativním emotikonem na konci vyvolá úplně jinou reakci v mozku.

Emotikony pro lepší porozumění ženám?

Emotikony většina z nás považuje za jakési zpestření písemné konverzace, ale většinou jim nepřikládáme zas až takovou váhu. Ovšem podle profesora Vyvyana Evanse ze Spojeného království by bez nich bylo moderní dorozumívání neúčinné. Tento odborník na jazyk a komunikaci totiž tvrdí, že zvláště muži díky emotikonům chápou správně to, co jim ženy chtějí sdělit nepřímo. A tzv. smajlíky pomáhají také vyjadřovat ty negativní emoce poněkud méně agresivně.

„Muži velmi často odhadují význam určitého prohlášení svého protějšku z jeho tváře, když má mít ještě skrytý význam. Například, když muž řekne ženě, jdu dnes večer s kamarády ven, ona odpoví, dobře, dělej, co chceš. Tím testuje jeho schopnost posoudit, co mu říká. Ona totiž říká, měl bys mě znát dost dobře na to, abys věděl, že mi to vadí. Umět chápat tyto skryté významy je klíčem k harmonickému vztahu,“ tvrdí profesor Evans.

Jenže v digitální komunikaci muž nevidí ženin obličej. Neví, zda to říká upřímně a přeje mu, aby si s kamarády užil, nebo je naštvaná a mračí se u toho. Emotikon to ale vyjádří jasně.

„Když k tomu žena přidá emotikon naštvanosti nebo zklamání, tak příjemce má jasnou neverbální informaci, takže ví, jak slova chápat. Muž tak nemůže nic pochopit špatně. Pak se může vhodně také zachovat,“ tvrdí Evans.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat