Fascinující vhled do mozku průměrného muže

10.07.2023 | Vztahy

Když rozdělíme 680 tisíc osob na poloviny podle pohlaví a každá je podrobena analýze systematického myšlení a empatie, v prvním slabě zvítězí v počtu bodů muži, zatímco v druhé ženy. Logické myšlení je tedy spíš mužský rys, zatímco empatie spíše ženský.

Mezi psychology se často vedou spory. Někteří odborníci totiž dělení vlastností na typicky mužské a ženské považují za jakousi vědeckou formu sexismu. A právem. Mezi jedinci existují značné rozdíly a pohlavní typologie je platná jen na počty jedinců v řádech tisíců. Typicky mužské a typicky ženské jsou zavádějící kategorie proto, že značná část mužů je empatická, zvládá multitasking a je přitom příšernými řidiči. Zatímco značná část žen má bravurní logické myšlení, dokonale se orientuje na mapě a v prostoru a řídí lépe než nemalá část mužů. Takže teprve ve vzorku čítajícím tisíce se začnou projevovat jisté pohlavní tendence. Ale i tak je rozdíl mezi muži a ženami v řádech procent.

Mužský a ženský mozek

Podle vědců z Cambridge však existuje něco jako „mužský a ženský“ mozek. Ale to nesouvisí s fyzickým pohlavím a už vůbec ne transsexualitou. Většina mužů má sice mužský mozek, ale značná část mužů má ženský. Většina žen má sice ženský mozek, ale značná část žen mužský (1).

„Tyto pohlavní rozdíly v typické populaci jsou zřejmé. Potvrdili jsme, že typická žena vyniká nad muži empatií a typický muž nad ženami systematickým myšlením. Víme z jiných výzkumů, že rozdíly v empatii a systematickém myšlení mezi jedinci jsou ovlivněny geneticky, hormonálním působením v děloze a také vlivem prostředí a kultury. Musíme tedy dále studovat, do jaké míry tyto faktory ovlivňují zmíněné rozdíly mezi pohlavími,“ tvrdí doktor Varun Warrier z Cambridgeské univerzity (1).

Nepatrný rozdíl

Sexisté však mají smůlu. Ani výsledky cambridgeské studie neposkytují silný argument pro tvrzení, že muži nejsou schopni empatie a ženy systematického myšlení. Kdyby tomu tak bylo, musel by rozdíl mezi oběma pohlavími být výrazný – několikanásobný – ale on je pouze v řádech procent. Průměrné skóre mužů v empatii je 9,87, zatímco u žen 10,79 – rozdíl tedy pouhých devět procent. Průměrné skóre žen v systematickém myšlení je 5,45, u mužů 6,73 – rozdíl tedy pouhých devatenáct procent (2).

Výzkum rovněž podporuje teorii o extrémním mužském mozku u autistů, kterou před dvaceti roky vytvořil profesor Simon Baron-Cohen z Cambridgeské univerzity. Tedy že extrémně mužský mozek – vynikající systematickým a logickým myšlení bez schopnosti empatie – je mozkem autistů (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4641904/, (2) www.pnas.org/doi/abs/10.1073/pnas.1811032115






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat