Fascinující vhled do mozku průměrného muže

10.07.2023 | Vztahy

Když rozdělíme 680 tisíc osob na poloviny podle pohlaví a každá je podrobena analýze systematického myšlení a empatie, v prvním slabě zvítězí v počtu bodů muži, zatímco v druhé ženy. Logické myšlení je tedy spíš mužský rys, zatímco empatie spíše ženský.

Mezi psychology se často vedou spory. Někteří odborníci totiž dělení vlastností na typicky mužské a ženské považují za jakousi vědeckou formu sexismu. A právem. Mezi jedinci existují značné rozdíly a pohlavní typologie je platná jen na počty jedinců v řádech tisíců. Typicky mužské a typicky ženské jsou zavádějící kategorie proto, že značná část mužů je empatická, zvládá multitasking a je přitom příšernými řidiči. Zatímco značná část žen má bravurní logické myšlení, dokonale se orientuje na mapě a v prostoru a řídí lépe než nemalá část mužů. Takže teprve ve vzorku čítajícím tisíce se začnou projevovat jisté pohlavní tendence. Ale i tak je rozdíl mezi muži a ženami v řádech procent.

Mužský a ženský mozek

Podle vědců z Cambridge však existuje něco jako „mužský a ženský“ mozek. Ale to nesouvisí s fyzickým pohlavím a už vůbec ne transsexualitou. Většina mužů má sice mužský mozek, ale značná část mužů má ženský. Většina žen má sice ženský mozek, ale značná část žen mužský (1).

„Tyto pohlavní rozdíly v typické populaci jsou zřejmé. Potvrdili jsme, že typická žena vyniká nad muži empatií a typický muž nad ženami systematickým myšlením. Víme z jiných výzkumů, že rozdíly v empatii a systematickém myšlení mezi jedinci jsou ovlivněny geneticky, hormonálním působením v děloze a také vlivem prostředí a kultury. Musíme tedy dále studovat, do jaké míry tyto faktory ovlivňují zmíněné rozdíly mezi pohlavími,“ tvrdí doktor Varun Warrier z Cambridgeské univerzity (1).

Nepatrný rozdíl

Sexisté však mají smůlu. Ani výsledky cambridgeské studie neposkytují silný argument pro tvrzení, že muži nejsou schopni empatie a ženy systematického myšlení. Kdyby tomu tak bylo, musel by rozdíl mezi oběma pohlavími být výrazný – několikanásobný – ale on je pouze v řádech procent. Průměrné skóre mužů v empatii je 9,87, zatímco u žen 10,79 – rozdíl tedy pouhých devět procent. Průměrné skóre žen v systematickém myšlení je 5,45, u mužů 6,73 – rozdíl tedy pouhých devatenáct procent (2).

Výzkum rovněž podporuje teorii o extrémním mužském mozku u autistů, kterou před dvaceti roky vytvořil profesor Simon Baron-Cohen z Cambridgeské univerzity. Tedy že extrémně mužský mozek – vynikající systematickým a logickým myšlení bez schopnosti empatie – je mozkem autistů (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4641904/, (2) www.pnas.org/doi/abs/10.1073/pnas.1811032115






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat