Ženy spí vedle psa klidněji než vedle svého partnera

05.12.2018 | Vztahy

Odborníci na spánek ze soukromé vysoké školy ve státě New York se zabývali vlivem nocležníků na kvalitu spánku u žen. A mezi nocležníky nepočítali jen partnery, ale také zvířecí miláčky. Překvapením pro autory samotné bylo, že nejklidněji ženy spaly v posteli se psem. Dokonce klidněji než se svým mužem. Kočky ale rušily při spánku stejně jako mužští partneři.

„Ženy, které trávily noc na lůžku se psem, chodily do postele dříve, spaly lépe a vstávaly časněji, což se celkově pozitivně podepisuje na kvalitě jejich spánku i zdraví,“ tvrdí autoři z Canisius College v Buffalu.

Ve srovnání se psy byli muži i kočky mnohem horšími společníky pro noční pobyt v posteli. Ženy se po jejich boku častěji budily.

Oxytocinová láska

To je zajímavé pozorování vzhledem k tomu, že lidé a psi na sebe reagují mnohem silněji než lidé a kočky. Když člověk vidí svého milovaného psa, vyloučí se mu do krve hormon oxytocin (o 300 procent více), který funguje jako sociální hormon lásky a vyvolává pocity blízkosti a bezpečí.

To samé se prokazatelně děje v mozku psů. Jakmile vidí své pány, jejich mozek dostane dávku oxytocinu (o 130 procent víc). Nic podobného se ale neděje v mozku koček, které nejsou sociálními tvory a žijí samotářsky. Lidé a psi jsou silně sociálními tvory a sdílejí evoluci posledních několik desítek tisíc let.

Muži versus psi

Právě oxytocin by mohl vysvětlovat, proč ženy spí nejlépe po boku psa. S partnerem totiž k vyloučení nemusí dojít vždy, zvláště když má dvojice ve vztahu problémy nebo je jejich vztah citově chladný a bez doteků.

Podle autorů ale to samé neplatí pro muže. Ti totiž spí nejlépe, když je jim nablízku partnerka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat