Zamilovanost je zdravá. Snižuje krevní tlak

25.11.2018 | Vztahy

Zamilovanost sice nemá příliš společného s bezpodmínečnou láskou, je to však výjimečný fyziologický stav působící blahodárně na celé tělo a samozřejmě také psychiku. Stačí jen pětina vteřiny, aby se člověk zamiloval a jeho mozek začal fungovat jinak. Náhle se v součinnost zapojí dvanáct oblastní mozku a spolu s hormony dokážou „vyléčit“ řadu neduhů. Krom bolestí a alergií třeba také vysoký krevní tlak či zvýšenou hladinu nezdravého cholesterolu.

Vědci z Western Virginia University v Kalifornii zjistili, že díky dopaminu a oxytocinu se u zamilovaných výrazně sníží tlak. Dopamin pomáhá ovládat emoční reakce, zatímco oxytocin zvyšuje pocity důvěry a snižuje vnímání úzkosti.

Imunita ve formě

„Důležité životní události jako zamilovanost mají výrazný vliv na fyziologii a také emoční stránku člověka. Také imunitní systém funguje mnohem lépe a do hry se zapojuje řada hormonů a dalších faktorů,“ tvrdí profesor Cary Cooper z University of Manchester.

Výzkumy imunologů u zamilovaných osob dokazují, že obranyschopnost těla je v tomto výjimečném stavu mnohem výkonnější, takže nejenže bojuje účinněji s viry a bakteriemi, ale mnohdy se zlepší i alergické reakce.

Místo prášku na bolest

Vědci ze Stanfordské univerzity v Kalifornii navíc prokázali, že zamilovaní lidé jednak snáze snášejí bolest, proto se také více lidí nechá tetovat právě v době zamilovanosti, ale rovněž mizí bolestivé symptomy související s různými chorobami či potížemi.

„Když se pacienti s chronickými bolestmi náhle cítí lépe a zrovna se zamilovali, nesouvisí to většinou s léčbou, ale právě s onou zamilovaností,“ tvrdí autoři ze Stanfordu.

Líbání u zamilovaných nesnižuje jen krevní tlak, ale také hladinu nezdravého cholesterolu v krvi. A to především proto, že při líbání se v těle omezuje produkce stresového hormonu kortizolu, který naopak při zvýšené hladině v krvi zvyšuje také hladinu nezdravého cholesterolu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat