Na sv. Valentýna kupujeme dárky a oslavujeme lásku. Nevíme ale proč

13.02.2019 | Vztahy

Den svatého Valentýna připadá každoročně na 14. února. Svým polovičkám nakupujeme dárky, jezdíme na romantické výlety, žádáme partnerky o ruku, ale když se zeptáte, odkud tento svátek přišel, většina lidí vůbec netuší.

Kdo byl vlastně ten Valentýn?

Valentýn, díky kterému se 14. února barví výlohy obchodů dorůžova, klenotnictví, květinářství, kina a restaurace mají žně, byl podle většiny historiků pravděpodobně biskupem z Terni, který žil ve 3. století. Dodnes se ale přesně neví, co se v jeho životě odehrávalo, jelikož kolem Valentýna kolují dvě legendy. Nejspíše proto, že původně byli dva a s odstupem času se jejich životopisy prolínají.

Legenda první

První legenda tvrdí, že byl Valentýn popraven, protože i přes výslovný zákaz císaře Marka Aurelia Claudiuse, který tehdy zrušil manželství, protože věřil, že muže rozptyluje od vojenských povinností, oddával tajně zamilované páry.

Podle legendy měl také nabádat muže, aby neodcházeli od svých žen do války a zůstali svým rodinám nablízku. Císař však jeho praktiky odhalil a 14. února roku 269 nechal Valentýna popravit.

Legenda druhá

V druhé legendě se vypráví o tom, že Valentýn zemřel kvůli svým léčitelským schopnostem. Za pomoci modliteb tehdy vyléčil syna známého rétora Kratóna. Římským senátorům však jeho praktiky připadaly nekalé a Valentýn byl uvržen do žaláře. Prefekt poté rozhodl o jeho smrti a Valentýnovi dal setnout hlavu.  

Tradice

Se svátkem sv. Valentýna je dnes spojena řada tradic. Mezi nejčastější patří obdarovávání květinami. Sám Valentýn totiž rozdával zamilovaným párům kytice, které pocházely z biskupské zahrady.

Z Británie zase přišel zvyk zasílat anonymní milostné dopisy, takzvané „Valentýnky“. Tento zvyk se nejvíce rozšířil v polovině 19. století, kdy byly poštovní známky a pohledy rozšířenější, než předtím a mohli si je dovolit i ne zrovna bohatí obyvatelé.

Ke svátku svatého Valentýna se váže ještě jedna starobylá legenda, která tvrdí, že svobodná dívka si vezme za muže toho, kterého 14. února spatří nebo potká jako prvního.

V dnešní době se šíří zvyk uzamykání zámečků lásky, které ale s Valentýnem po pravdě nijak nesouvisí. Každopádně na tuto novotinu reagují především výrobci zámků, kteří nabízejí visací zámečky s valentýnskými motivy a ročně na nich vydělají nemalé sumy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat