Lidé k sobě přitahují partnery s podobnou délkou života

20.03.2019 | Vztahy

Při výběru partnera se prý lidé nechávají přitahovat protějšky, které jsou jim svým způsobem podobné. Teorie o opacích jsou ze statistického hlediska báchorky, které se šíří jako mýty. Lidé totiž volí jedince podobné nejen názorově, ale i fyzicky. S nimi mají největší šanci udržet si dlouhodobý vztah. Podle skotských expertů ale nevědomky vyhledáváme dlouhodobé vztahy s lidmi, kteří mají také podobnou očekávanou délku života na základě tělesných dispozic, především genů.

Vysvětluje to, proč partneři tak často trpí podobnými chorobami.

Geny i prostředí

Samozřejmě, na některá onemocnění má větší vliv chování a prostředí než genetika. A je jasné, že když dva lidé žijí stejným či podobným životním stylem, bude je trápit podobné onemocnění vyvolané tímto chováním. Ale jsou mnohá onemocnění, která jsou ovlivněna především geneticky.

A dlouhodobí partneři žijící ve spokojeném vztahu je také sdílejí. Podle genetiků z Edinburghu zřejmě proto, že máme tendenci skutečně si vybírat protějšky velmi podobné nám samotným.

Nejde o náhodu

Autoři z Edinburghu analyzovali genetický profil více než půl milionu Britů a srovnali je s jejich životním stylem a zdravotním stavem. Podobnost ve stejném typu onemocnění a délce života mezi partnery je mnohem vyšší, než dovoluje prostá statistická náhoda.

„Náš výzkum naznačuje, že lidé mají tendenci vybírat si partnery podle určitých projevů chování a tělesných znaků, které geneticky souvisejí s onemocněními a dlouhověkostí… Víme delší dobu, že délka života párů je podobná. Hlavní hypotézou bylo, že tito lidé sdílejí velmi dlouho stejné rizikové faktory prostředí a stejný životní styl, proto jsou náchylní ke stejným onemocněním a podobné délce života,“ míní profesor Albert Tenesa z Edinburské univerzity.

Tchánové ve hře

Jenže vliv prostředí a chování byl vyloučen srovnáním zdraví a délky života rodičů obou partnerů. A vyšlo najevo, že tchánové se podobají v tomto stejně jako jejich děti žijící spolu. Jenže tchán a otec ženy či tchán a otec muže nikdy spolu nežili. Takže vliv prostředí a chování lze jasně vyloučit.

„Tato studie dokazuje, že dlouhodobé sdílení rizikových faktorů a fakt, že si lidé vybírají partnery s velmi podobnými znaky, přispívají k řadě onemocnění a také ovlivňují délku jejich životů,“ dodává doktor Konrad Rawlik z Edinburské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:47
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat