Jak dlouho se člověk potácí v bolesti z rozchodu

15.04.2019 | Vztahy

Uznávaný newyorský psycholog a autor řady knih Guy Winch tvrdí, že rozchod je v naprosté většině případů bolestivá zkušenost, kterou nelze obalit v cukru a posypat třpytkami. Tedy udělat z ní něco příjemného. Co ale rozhodně může každý trpící ovlivnit, je délka období, během něhož bude intenzivně vnímat bolest z rozchodu. Podle Winche lze bolest z rozchodu zkrátit na minimum pomocí šesti zásad.

Popisuje je v knize How to Fix a Broken Heart (Jak uzdravit zlomené srdce).

Láska je skutečně droga

„Funkční magnetická rezonance mozku dokazuje, že konec romantické lásky aktivuje stejné mechanismy v mozku, které se aktivují ve chvíli, kdy závislý na droze prochází abstinenčními příznaky po skončení užívání kokainu či opiátů. Jinými slovy, láska je návyková a rozchod nás donutí projít si silnými abstinenčními příznaky,“ tvrdí Winch v rozhovoru pro deník The Independent.

Ve svém návodu na co nejrychlejší zotavení se z rozchodu uvádí šest hlavních bodů. V prvním kroku by po rozchodu neměli partneři sledovat profily sociálních sítí protějšku, s nímž se rozešli. To jen posiluje přítomnost dotyčného v mysli a podporuje neustálé fantazírování o tom, co by kdyby.

Nebezpečné myšlenky

V druhém kroku je nezbytné hlídat si myšlení a nedovolit si rozvíjet fantazie a mystéria o tom, proč k rozchodu došlo. Tím se totiž bývalý stává hlavním hrdinou většiny myšlenek. Trpící si také musí zakázat idealizační vzpomínky na vztah, a naopak si připomínat to nepěkné, co bylo součástí příčiny rozchodu.

Také pomáhá sestavit si seznam kompromisů a ústupků, které člověk ve vztahu udělal, ale které by už nikdy v dalším vztahu neučinil.

Pomohou i koníčky

Dalším nezbytným krokem je začít se věnovat činnostem a zájmům, které člověka v normálním nastavení velmi baví. A to i v případě, že na ně zrovna nemá náladu a v danou chvíli ho nebaví. Tento krok ale pomáhá velmi rychle se pohnout dál a naplno si uvědomit, že život jde dál.

Velmi dobrou metodou rychlého uzdravování je také zbavit se předmětů, fotek, zpráv či jiných textů, které vyvolávají silné emoční vzpomínky na bývalé partnery.

Nejsou vzpomínky jako vzpomínky

A v neposlední řadě je potřeba spoléhat na přátele a blízké a trávit více času s nimi. Nikoli ovšem rozebíráním bývalého, skončeného vztahu a pitváním se v tom, proč a co by, kdyby.

„Musíte si ujasnit, že všechny vzpomínky na bývalé jsou realistické a vyrovnané. Když vaše mysl žije obrazy z vašeho nejšťastnějšího víkendu, musíte k nim přidat obraz z víkendu, kdy jste z bývalého mohli zešílet a kdy vás k nepříčetnosti štval. Když toužíte po jejich sladkém objetí, musíte si vzpomenout na noc, kdy vás odmítal a spal na druhé straně postele a byl odporný,“ dodává Winch.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat